Med

Значај исхране: Шта мед има што остале намирнице немају?

Мед је једна од намирница, како нам препоручују у овим стресним ситуацијама, коју треба уврстити у редовну исхрану, наравно у нормалним количинама. Шта то мед има, што остале намирнице немају покушали смо да сазнамо од неколико алексиначких пчелара.

Rodoljub i med
 

Неки испитивачи објашњавају изванредне особине меда тиме што он садржи ензиме. Сличног мишљења је и први човек Савеза пчеларских организација Србије.

‒ Има много научних истраживања о томе да бисмо ми то могли у једној краткој изјави да кажемо. Али дефинитивно највише су у то укључени пчелињи ензими, јер оно што мед садржи као храна имате и у другој врсти хране, имате у воћу и поврћу. Али она чега нема у другим врстама хране то су управо ензими које пчеле додају меду и који имају одређена биолошка својства – каже др Родољуб Живадиновић, председник СПОС. 

Дугогодишњи пчелар и професор виноградарства и воћарства др Драгослав Цветковић каже да мед у себи садржи минерале, витамине и масне киселине које организам лако усваја.

Dragoslav Cvetković‒ Мед је и прави антибиотик. Ниједна бактерија не може да се разложи у њему. Ензими омогућавају нормално функционисање организма – напомиње др Цветковић универзитетски професор који пензионерске дане радо проводи у свом пчелињаку. 

Дакле, реч је о специфичним материјама тј. супстанцама које, поред тога што су носиоци живота, покрећу вегетативни живот у биљкама, животињама и свим људским ћелијама. Јер, без ензима нема раста и размножавања, нити деоба ћелија. У појединим органима код човека они су прецизни управљачи хемијским процеса.

Ензими су сложени протеини који олакшавају активности у организму. Они су одговорни за искоришћење витамина и минерала, регулисање хормона, и здравље имуног система. Ензими, такође, играју важну улогу у детоксикацији, па чак и у основним активностима у организму као што су дисање, говор, итд.

Млад човеков организам је најбогатији ензимима, док се са старошћу заступљеност ензима умањује и тим поводом се смањује човекова животна енергија. Стога, све што смо старији нама је потребнија храна богата ензимима, да бисмо на тај начин избегли потешкоће, умор и пад енергије.

Med

У састав меда улази више од 70 разних за организам врло важних материја. Мед као храна има огромне предности када се упореди са тршчаним шећером и шећером од репе, разним врстама фабрикованих сирупа и скроба као извора енергије. У меду се налази низ органских киселина (јабучна, винска, лимунска, млечна и оксална киселина). У њему исто тако има и протеина, витамина, деривата хлорофила (ксантофила). Минерални састојци, витамини, ензими и антибактеријске материје меда дају му изузетан значај у исхрани свих категорија становништва, а у првом реду деце и старијих особа. У састав меда улазе и соли калцијума, натријума, калијума, магнезијума, гвожђа, хлора, фосфора, сумпора, јода, док неке врсте меда садрже чак и радијума.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × two =