Житковац био престоница сатире

Поделом награда и признања, захвалница и зборникa изабраних афоризама са овогодишњег конкурса, у Житковцу у суботу, 16. јуна, завршена је манифестација „Дани сатире – Павле Тончић”.

Тог дана, тачно у подне, у просторијама биоскопа, одржана је завршна манифестација „Дани сатире – Павле Тончић” поводом IV конкурса за најбољи афоризам.

Конкурс, као и ранијих година, заједнички организују Удружење стваралаца у култури УСУК „Завичај” из Житковца и породица Павла Тончића, преминулог житковачког афористичара.

Овогодишњи конкурс привукао је ауторе из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Мађарске, Канаде и Бугарске. Укупно 118 афористичара послало је по десет афоризама на конкурс.

Победник конкурса је Владислав Влаховић из Подгорице, друго место освојио је Миладин Берић из Бањалуке, док је треће место поделило двоје аутора: Павица Вељовић из Београда и Радоје Николић из Вршца. Породица Тончић посебно награђује једног афористичара и ове године наградили су Марка Пајића из Ваљева.

Победнички афоризам Владислава Влаховића гласи: „Кад сам одлучио да одавде бежим, нисам ни слутио да ћу постати „вођа пута”. Више аутора је добило захвалнице и похвале.

Квалитет афоризама је по оцени трочланог жирија у саставу Миодраг Тасић, Душан Мијајловић Адски и Драгиша Марковић био изузетно висок.

− Већина афористичара је својим продуховљеним, мудрим мислима, често ироничним и неретко саркастичним, чак помало циничним, исказала свој став о актуелном тренутку, стању у друштву, будућности која нам предстоји − каже Тасић, један од чланова жирија.

Он још и истиче да више од трећине аутора, који нису из Србије, размишљају слично као и њихове колеге из Србије.

− Такође и бројност афористичара који учествују на конкурсу, а која се повећава из године у годину, од шездесет на првом конкурсу до безмало дупло ове године, доказ је само да за будућност афоризма не треба стрепети. Тако да једна мала средина попут Житковца може и наредних година бити домаћин међународног конкурса за сатиру, чиме надалеко превазилази своје скромне оквире − наглашава Тасић и изражава наду да ће један овако значајан културни догађај наићи на шире разумевање и подршку.

И поред невремена, завршној манифестацији присуствовали су афористичари из Крагујевца, Ниша, Крушевца, Ваљева, Алексинца. Свако од њих је читао своје афоризме пред бројном публиком у сали. Укупно седамдесет троје љубитеља сатиричне речи с пажњом је саслушало поруке кратке књижевне форме. Да сама манифестација протекне у ведром и квалитетном духу побринуле су се симпатичне чланице КУД-а „Младост” из Житковца и Наташа Николић, певачица изворних песама раскошног гласа.

Манифестацију је традиционално отворио књижевник Драгиша Марковић, председник Удружења стваралаца у култури “Завичај”, који је поздравио све присутне и упутио неколико речи добродошлице.

Након завршетка главног програма приређен је коктел за све присутне у просторијама УСУК „Завичај” у Житковцу.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + three =