Kovid ekipa Opšte bolnice

Здравство и корона (1): Болница ангажована у Кулини

Општа болница у Алексинцу, као један од чинилаца здравствене заштите на територији општине, своје активности обавља и ван просторија установе. Медицинске екипе свакодневно су на испомоћи у домовима у Кулини и алексиначком „Јеленцу”.

О тренутној епидемиолошкој ситуацији у Кулини др Горан Видић, директор алексиначке болнице каже да је број заражених у опадању.

‒ Радили смо прекјуче велико тестирање 140 корисника. И заиста је у опадању број инфицираних. Требаће још времена да се то санира. На срећу то иде током који смо ми очекивали. Свакодневно су тамо наша два до три лекара, значи обавезно специјалиста интерне медицине, обавезно специјализант или лекар опште праксе и на три до четири дана иде и пнеумофизиолог због контроле стања самих корисника. Стање је за сада задовољавајуће, ми очекујемо да се за две до три недеље ситуација ту комплетно реши ‒ каже др Видић.

Он додаје да поред лекара иде и шест до седам сестара, које дају терапију заједно са особљем дома у Кулини.

‒ На два до три дана шаљу се рендген техничари, два до три техничара, који раде велики број снимања. То је и до 60 снимака плућа, што је јако пуно. Свакодневно шаљемо лаборанте који узоркују те пацијенте. Велики број људи је ангажован само на раду у Кулини – објашњава др Видић. 

Stručni tim Opšte bolnice
Састанак стручног тима Опште болнице, фото: Алексинац вечити град

И то није једино ангажовање „људи у белом” у установама где су смештени корисници услуга и штићеници.

‒ Оно што ми још радимо, а што је посебно оптерећење за болницу која нема превише радника, то је да дајемо и дали смо по једног лекара за дом ‘Јеленац’ и то за јединицу у Тешици и јединицу у Алексинцу. Такође, у јединици геронтолошког центра у Алексинцу, мислим да ће то данас бити трећи пут, иде и екипа специјалиста и пнеумофизиолог да прави визите, а вероватно ћемо дати сталну помоћ до даљег у виду једне или две медицинске сестре. И још за Кулину ћемо послати две медицинске сестре као испомоћ – каже др Видић, уз напомену да је свакодневно узорковање где се ради преко 100 тестирања на Ковид, што значи један свеобухватан и тежак рад. 

Први човек алексиначке болнице др Горан Видић има само речи хвале за људе са којима ради, односно за оне које као директор предводи.

‒ Да искористим прилику и да се захвалим својим радницима. Заиста у овој тешкој ситуацији су се сви показали изузетно и морам да их похвалим. Надам се да ће доста грађана то чути, и да знају да имају добре здравствене раднике. Сви су се одазвали, раде без питања где год да их пошаљете, колико год то трајало и колико год то пута било ‒ завршава др Видић уз напомену да су ту захвалност и заслужили.

На насловној фотографији: Ковид екипа Опште болнице која је помагала колегама у Кулини; фото: Алексинац вечити град 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =