Djurdjevdan

Ђурђевданска киша: Злата вредна или најава суше

Киша која је почела да пада ноћас омела је ђурђевдански уранак, али је зато обрадовала ратаре. Међутим, она није падала истог интензитета на територији наше општине, па су тако и подаци са мерних места различити.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода и овог пута је јача киша била у подјастребачком делу. До јутрос у 7 сати највише падавина је измерено у Породину и то шест и по литара по метру квадратном, а у Врћеновици 5,2 литра. За разлику од ових података, у централном и подбуковичком делу је пало дупло мање кише, па је тако у Глоговици и Рсовцу измерено 1,9 литара, а у Мозгову је забележено свега литар и по кише по квадрату.

Према народном веровању, ако је на Ђурђевдан ведро – биће плодна година, а ако на овај празник и сутрадан пада киша – лето ће бити сушно. Климатске промене, са благим зимама, појава хибридних семена као да су ово веровање из давнина довеле у питање. Многи пољопривредни радови попут сетве кукуруза и других култура сада се обављају раније, него што су то радили наши преци. Па је ђурдевданска и мајска киша преко потребна тек изниклим биљкама.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − ten =