Завршетак такмичарског наступа: Успаванка која је „пробудила” публику и жири

Представа „Успаванка за Алексију Рајчићˮ у извођењу Народног позоришта из Београда, коју је режирао Југ Ђорђевић, изазвала је дуготрајан аплауз присутне публике и пажњу стручног жирија 11. Фестивала првоизведених представа – ПИП, чији је такмичарски део завршен синоћ. Допринос овом успеху несумњиво имају текстописац Ђорђе Косић и драматург Тијана Грумић, који су, иако млади по годинама, већ позната имена на српској позоришној сцени, па и шире. 

Театар без глумаца је незамислив па је улога екипе коју чине Вања Ејдус, Ивана Милановић, Новак Радуловић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Младен Лукић и Горан Милошевић веома значајна у причи о Алексији Рајчић, главној јунакињи драме која се у свом животу „бори” са патријархалним наслеђем у Србији крајем 19. века, насиљем које произилази из тих односа и трагичним резултатом у виду почињеног убиства у самоодбрани.

О каквој се представи ради нашег националног театра најбоље говоре награде жирија и њихово образложење. Од седам фестивалских признања, четири су припала овој представи и њиховим актерима. Народном позоришту и комаду „Успаванка за Алексију Рајчић” додељена је награда за најбољу представу на овогодишњем ПИП-у. Ово остварење, по оцени стручног жирија, у сваком појединачном сегменту, од одличног драмског текста, преко сјајних глумачко-певачких етида, упечатљиве музике до маестралне режије, твори својеврсну неконвенционалну театарску симфонију.

Ђорђу Косићу, аутору текста, припала је награда „Слободан Селенић” за најбољи драмски текст. У образложењу стоји да је Косић лирским средствима, поигравајући се са традиционалним мотивима, формом и језичким изразом, поставио чврсту драматуршку архитектонику приче о потресној судбини главне јунакиње.

Признање „Олга Ивановић” за најбољу глумицу додељено је Вањи Ејдус која је по мишљењу жирија, истинском глумачком бравуром сценски ефектно оживела трагичан лик Алексије Рајчић. Југ Ђорђевић је специфичном редитељском поетиком уобличио жанровски хетерогену представу раскошне и софистициране позоришне естетике. Тај став жирија је био разлог да овом младом ствараоцу припадне признање за најбољу режију.

После оваквих оцена стручног жирија, који је на располагању имао шест награда, а четри доделио овој представи, сувишно је било шта рећи, осим да је Народно позориште из Београда потврдило да је озбиљна институција у сфери театра која није само храм традиционалних драмских структура, већ и предводник нових уметничких трендова. И публика је високо оценила све оно што се дешавало око представе „Успаванка за Алексију Рајчићˮ, али је приликом гласања, десетинке су одлучивале ако се гледа просечна оцена, нешто више имала симпатија за представу „Шта ће бити са свима нама” у продукцији Народног позоришта из Зрењанина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 11 =