Сабрана дела о оцу српског позоришта пред Алексинчанима

Љубитељи позоришне уметности у Алексинцу и ове године су имали прилику да се упознају са богатом издавачком продукцијом Стеријиног позорја. На прошлогодишњем ПИП-у, у оквиру пратећег програма промовисано је једно од капиталних дела ове установе „Сабране драме Јована Стерије Поповића”.

Синоћ је још једна значајна публикација Стеријиног позорја представљена на промотивном столу у Галерији ЦКУ „Сабрана дела Јоакима Вујића”. Поповић се сматра оцем српске драме, а Вујић српског позоришта. У импресивној књизи о Вујићевом стваралаштву, коју је приредила Исидора Поповић, се налази 17 дела од 24 колико их је написао. Недостајући комади, како је објашњено, су уништени приликом бомбардовања Народне библиотеке или су нестали на непознат начин.

Како истиче извршни директор Горан Ибрајтер, Стеријино позорје је свакако, вероватно највећи и најзначајнији наш издавач, када је реч о књигама из области позоришне уметности, позоришне теорије и праксе. Он напомиње да се са једне стране пажња поклања издањима која доносе нове тенденције у драмском стваралаштву, али иста је ситуација и када је реч о позоришној теорији.

‒ Такође бих истакао дугу традицију извођења једног, рекао бих не само за наше поднебље релевантног позоришног часописа, то је часопис „Сцена”. То је часопис који је релевантан у европским и светским оквирима. Он се бави, такође, позоришном теоријом, али у сваком броју објављујемо и по једну савремену домаћу драму – каже овај саговорник у изјави за наш медиј.

На промоцији је још говорио и др Мирослав Радоњић, помоћник директора Стеријиног позорја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 13 =