Заражене дивље свиње и у алексиначком ловилишту

Извештај стручно-оперативног тима за сузбијање и спречавање ширења заразне болести афричке куге свиња на територији општине Алексинац поднет на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације је неповољан у епидемиолошком  погледу, као и за сточаре овог краја.

Промет свиња на сточним пијацама у Тешици и Корману, као и уопште трговина овим животињама, и даље је забрањен. За сада се не зна са сигурношћу до када ће она трајати, али одјава овог подручја као зараженог биће дуга и много шта у међувремену треба да се деси како би дошло до тога. Осим да се не појаве нови случајеви, неопходно је обавити и одређена тестирања код популације ових домаћих животиња. Добро је, што од заражавања свиња у домаћинству у Доњем Адровцу почетком децембра, није било нових случајева.

Лоша вест стиже из ловишта Шуматовац. Решењем Управе за ветерину од 31. децембра 2021. године подручје овог ловишта је проглашено заразним од заразе афричком кугом свиња. У њему је одстрељена дивља свиња заражена овом болешћу.

У зараженом ловишту привремено је забрањен појединачни и групни лов на све дивљачи у трајању од 60 дана од званичне потврде првог случаја болести у ловишту. У случају неповољне епидемиолошке ситуације забрана лова на дивље свиње може се продужити на још 30 дана.

Подручја ловишта која се граниче са ловиштем „Шуматовац“ проглашавају се подручјем високог ризика од заразне болести афричке куге свиња код дивљих свиња. Ово се пре свега односи на ловиште „Крвевац“ и ту се спроводе мере одређеним прописима, које се односе на одстрел дивљих свиња како би се смањила могућност ширења заразе. Нажалост, ловишта са десне стране Јужне Мораве заражена су у још у неким општинама. Тако, испада да је сада ток Јужне Мораве на подручју општине природна препрека у зимским условима ширењу заразе међу дивљим свињама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + fifteen =