Десети пут десет пливача

Поводом Богојављења, великог хришћанског празника, данас се широм Србије пливало за Часни крст. У неким местима је пливање због епидемијске ситуације отказано, али на Јужној Морави код Катуна, ни корона, а ни хладно време није омело десет пливачa да скоче у воду и пливају до крста.

Пре такмичења, поред реке је одржано водоосвећење, а након тога су се пливачи покропили и добили благослов.

Раздаљину од 33 метра први је препливао Милорад Џунић из Тешице.

− Мени је битно пре свега да учествујем, наравно увек постоји и жеља да се освоји крст. Нисам се посебно спремао, али активно се бавим спортом − рекао је Џунић који је и пре неколико година пливао за крст на овом месту.

Наредна два места заузели алексинчани, други је био Милош Вулетић, а трећи до крста је стигао Предраг Крстић. Сва тројица такмичара награђени су пехарима које им је уручио председник општине Алексинац Далибор Радичевић, а чији је дародавац Локална самоуправа.

 

Уз то победник је награђен крстом, а другопласирани и трећепласирани иконама.


Профа и рудар два пута на трону
На Јужној Морави код Катуна, тик поред Сепарације Јакољевић и син, тачно пре једне деценије обновљено је такмичење за Часни крст. Главни „кривац“ што се овај леп обичај вратио у алексиначки крај је јереј Стефан Милановић, парох станачки, који је, уз помоћ људи добре воље, успео да створи једну препознатљиву манифестацију која већ годинама побуђује велико интересовање, како такмичара тако и посетилаца.

Према евиденцији организатора, стазу дугу 33 метра, који, у ствари, симболизују године живота Исуса Христа, у минулих десет година препливало је преко 130 одважних пливача, међу којима је била и једна пливачица. Највише их је било 2020. године (преко 20), а најмање 2016 (6). У аналима такмичења остало је записано да је двојици такмичара пошло за руком да два пута освоје Часни крст. То су Драгољуб Шикман, професор физичког васпитања из Алексинца, и Дејан Костадиновић, рудар из Бобовишта.

Ево имена победника у минулој деценији:

2013. Небојша Ценић, Тешица
2014. Драгољуб Шикман, Алексинац
2015. Бојан Станковић, Алексинац,
2016. Драгољуб Шикман, Алексинац,
2017. Милош Вулетић, Алексинац,
2018. Дејан Костадиноић, Бобовиште,
2019. Дејан Костадиновић, Бобовиште,
2020. Драган Костадиновић, Бобовиште,
2021. Александар Ђурић, Алексиначки Рудник,
2022. Милорад Џунић, Тешица

С. И.


Такмичење за Часни крст, десети пут заредом, организовала је Црвена општина у Станцима и Сепарација „Јаковљевић и синˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + twelve =