Алексинац: У јануару до сада оболело више особа него у целом децембру

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је знатно неповољнија у односу на крај прошле и  почетак ове године. Јуче је у алексаиначким здравственим установама тестирано 190 пацијената и њих 46 је било позитивно на вирус корона. О епидемијској ситуацији је било речи и на данашњој седници Општинског штаба за ванредну ситуацију.

Заменик директора Опште болнице, др Сретен Вујошевић, је упознао чланове штаба са подацима који указују да је знатно већи број заражених у овом периоду у односу на претходни месец. Како је казао у целом децембру на подручју наше општине је било 345 евидентираних са КОВИД-ом, а у првих 17 дана јануара присуство вируса корона откривено је код 353 особе. Он је још и додао да су оболели пацијенти са блажом клиничком сликом, па и они који су на лечењу у ковид болници. Др Вујошевић је упозорио и на појаву да се новим сојем заражавају и особе које су вакцинисане, али су симптоми знатно слабији. Од „омикронаˮ нису поштеђени ни они који су већ преболели раније КОВИД.

И епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља, је напоменуо да се после 10. јануара знатно погоршала епидемијска ситуација. До тада је било дневно заражених испод 20 осаоба, а сада се те бројке крећу изнад 30 пацијената. За сада је пик био 17. јануара кад су биле 72 новозаражене особе.

Др Живадиновић сматра да је број заражених знатно већи пошто овај сој даје доста блаже симптоме, па многи не оду код лекара. Одређени број грађана сазна да је заражен када случајно уради тестирање ради путовања.

Овај алексиначки епидемиолог каже да је сој веома специфичан и очекује се да се зарази велики број људи и тренутно се у ковид амбуланти у Житковцу дневно обави 300 прегледа. Он није могао да оцени до када ће трајати оваква ситуација, мада сматра да се приближавамо максимуму таласа и да ће он бити краћи од прошлог који је био најдужи и најкомпликованији. Таква се очекивања темеље на великој заразности соја, а и на објављеним подацима да ако је лице у контакту без маске са зараженом особом у 80 одсто случајева заразиће се и оно.

Ношење маски ових дана је изузетно потребно и корисно каже др Живадиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =