Smeće

Запрепашћујући призор крај Моравице

И док у вечерњим сатима Алексинчани уживају у шетњи по плочнику новог, модерног шеталишта, недалеко одатле, крај реке Моравице призор који не доликује ни најнепристојнијој локалној средини.

У делу пешачке стазе улице Војске Југославије, близу раскрснице са улицом Душана Тривунца, никла је права депоније, и то поред самих контејнера. Због чега су грађани онако наружили јавну површину поред реке Моравице и када ће неко почети да кажњава неодговорне, нажалост, за сада су питања без одговора.

Smeće

Упитно је и како се онај ко иза себе остави ругло у самом центру града осећа када прође поред овог места. Немогуће је да смо толико постали безобзирни и равнодушни, па чак помало и покварени, када је реч о заједничком добру.

Изгледа да је крајње време да почнемо да користимо искуство суседне општине Ражањ, која је успела да надмаши и многе богатије општине и постала еколошки лидер у Србији. По неким причама, одговорни у овој средини нису се либили ни да претражују неадекватно одложено смеће, а полазило им је за руком и да преко слипа или неких бачених докумената дођу до имена кривца. Тада су им враћали смеће и уручивали казне. Да је ова мера уродила плодом, показује то што су данас у Ражњу улице толико чисте да је на њима готово немогуће наћи ни бачени опушак од цигарете.

 

2 коментара

  1. А шта је то сад посебно другачије? Овако је задњих више од 30 година, ово је одавно део наше свакодневнице.

  2. Крајње је време, да се нешто, конкретно уради. Поред свих контејнера у граду је, скоро исто стање, а у вечерњим сатима, препуни контенјери, поздрављају шетаче, чак и у главној улици… Добро је угледати се на комшију, који је добар, а у Ражњу је проблем, веома добро решен…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + thirteen =