Годишњица Буковичке битке: Скромно, уз делегације трију општина

На Буковој пољани, тачније на тромеђи општина Алексинац, Ражањ и Сокобања јуче је обележена 76. годишњица борбе на Буковику, која се одиграла 24. јула 1944. године у оквиру Седме непријатељске офанзиве. Због целе ситуације око епидемије, а и бојазни да су уочи обележавања кише на појединим местима однеле планински пут, ово обележавање је протекло веома скромно.

Наиме, три делегације поменутих општина су се појавиле на Буковој пољани, положиле цвеће, минутом ћутања одале пошту страдалим у овој борби и тиме дале свој допринос да се овај догађај не заборави.

− Пре 76 година на Буковику је била борба која је требало да доведе до уништења партизана. На овом подручју око пет-шест хиљада четника сачекало је борце 23. дивизије Народноослободилачке војске Југославије. Било је три реда ровова, било је митраљеских гнезда које су била утврђена, било је девет јуриша од којих у првих осам до касних поподневних сати није било успеха. Наиме, партизани нису успели да прођу, а онда је у деветом јуришу борба била завршена. Шта рећи него да ипак ово не сме да се заборави, јер је то дало значајан допринос у брзом ослобађању ових крајева од фашиста − подсетио је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца општине Алексинац. 

Што се тиче даљег обележавања значајних датума, у среду 29. јула у Доњем Љубешу је требало да се обележи договор код Љубешке скеле када је 1941. године донета одлука да се формира Озренски партизански одред. Међутим, због целе ове ситуације, а у договору са месном заједницом Доњи Љубеш, обележавање овог датума одложено је за неки повољнији период.

Ипак, обележавање формирања Озренског партизанског одреда биће одржано 2. августа у Липовцу, на дан када је одред и формиран.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =