Zakasnela kiša izazvala probleme

Nakon pljuskova koji su u subotu zahvatili teritoriju naše opštine, merenja pokazuju da kiše nije bilo svuda podjednako. U podjastrebačkom delu palo je je između 11 i 14 litara po metru kvadratnom, dok je u drugom delu opštine palo i do četiri puta više kiše. Podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda govore da je u Mozgovu palo preko 40, a u Subotincu i do 60 litara po metru kvadratnom.

Obilne padavine izazvale su probleme i u samom Aleksincu. Jak intenzitet kiše i povremeni pljuskovi sa grmljavinom doveli su do toga da slivnici nisu mogli da prime svu vodu, pa su prema rečima očevidaca, ulice u gradu ličile na reke. U pojedinim lokalima i stambenim objektimma došlo je do ulaska vode.

Prema našim podacima, lokalna samouprava formirala je komisiju koja će na osnovu prijava oštećenih građana izaći na teren i sastaviti izveštaj o nastaloj šteti. Kada komisija obiđe i proceni sve štete na javnim i privatnim objektima, očekuje se zakazivanje sednice Štaba za vanredne situacije.

Ove padavine neće pomoći u dovoljnoj meri usevima, pa stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš i poljoprivrednici se u jednome slažu, kiša je zakasnila. Na većini parcela koje su pod kukuruzom vidna su oštećenja koja će smanjiti prinose od 40 do 60%, a na pojedinim parcelama je šteta od suše potpuna. Ove padavine će pomoći samo kukuruzu koji je delimično zadržao zelenu masu i on će moći koliko toliko da nalije zrno, ali samo u slučaju da je u predhodnom periodu uspeo da se oplodi i formira zrno. Kod formiranja zrna u klipu, štetu nije toliko nanela suša koliko visoke temperature u fazi cvetanja, jer poučeni iskustvom stručnjaka, kada su dnevne temperature preko 35 stepeni, polen strada i ne može doći do oprašivanja. Ove padavine delimično daju nadu poljoprivrednicima da će se loše stanje kukuruza malo popraviti i omogućiti pravljenje kvalitetnije silaže.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =