Возачи опрез: Дивљач на путу

Некада, када су људи више боравили у природи, када су сезонски радови у пољу трајали дуже, била је права реткост видети дивље животиње. Међутим, како се временом боравак човека у пољу смањио на минимум, тако се и станиште дивљачи ширило. Није реткост да се разне врсте животиња спуштају и до самих насеља, често причињавају штете на усевима, а могу се видети и на саобраћајницама.

На регионалним путевима постављени су знакови дивљач на путу, док на локалним путевима знакова овог упозорења још увек нема. Дешава се да срне или дивље свиње, мењајући станиште, претрчавајући коловоз  излете пред аутомобил и начине штету на самом возилу.

− Пре пар дана се јавио човек који је рекао да је ударио дивљу свињу. Моја препорука у том случају је да се прво позове полиција, састави записник о томе. На лицу места мора бити писутан неко од чланова Ловачког удржења, иначе, без тога људи не могу да поднесу захтев за накнаду − појаснио је Лазар Ђорђевић, управник ловишта Ловачког удружења „Тигар” из Житковца.

Иначе, уколико се удари дивљач на делу пута где није обележено знаковима, Ловачко удружење је дужно да надокнади штету насталу на возилу, а уколико се удари дивљач на местима где су постављени знакови за обележавање дивљач на путу, тада је особа која је ударила дивљач дужна да надокнади штету Ловачком удружењу.

У оба ловачка удружења са територије општине Алексинац у најскоријем року очекују постављање знакова и на општинским саобраћајницама, како би возачи знали на којим деловима (прелазима) је могуће излажење дивљачи и како не би долазило до саобраћајних незгода.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =