Велико интересовања Алексинчана за преглед

Поводом обележавања Светског дана ургентне медицине данас је у Алексинцу одржана је једна занимљива акција. Дом здравља Алексинац, односно Служба хитне медицинске помоћи је на платоу испред Дома културе током преподнева вршила проверу општег здравља уз консултације са лекаром.

Према речима организатора интересовање је било веће од планираног и преко 200 Алексинчана се јавило на преглед.

− Радили смо контролу крвног притиска, контролу шећера у крви и ЕКГ снимак срца, тако да је одзив био стварно феноменалан и осим једно можда десетак екстремних случајева, који су упућени на даље контроле, остали су имали задовољавајућу здравствену слику − рекао је др Ненад Марковић начелник Служба хитне медицинске помоћи.

Доктор Марковић је овом приликом додао да ова служба има повећан број позива лети, поготово код пацијената са кардиоваскуларним обољењима, јер долази до наглог ширења крвних судова што узрокује пад притиска, колапс, тако да Хитна помоћ лети има повећан број позива.

− Што се тиче савета пацијентима и грађанима старијим од 65 година никако не излазите у неком периоду од 10 до 18 часова, нема никакве потребе да не би дошло до колапса и повређивања на путу − саветује др Марковић.

Обележавање Светског дана ургентне медицине  била је и прилика да се истакне и један од великих проблема Служба хитне медицинске помоћи, који нажалост перзистира већ 30 година.

− Законом о здравству уређено је да на 50.000 становника иду један доктор и једна сестра у екипи, тако да смо по том закону у могућности да формирамо само једну мобилну екипу, што је на 72 села и на целу територију града Алексинца стварно недовољно. Разумем незадовољство пацијената који чекају по више сати, јер ми овде и вршимо транспорт пацијената до Ниша, до Клиничког центра где је чекање исто велико − појаснио је начелник.

У  Служба хитне медицинске помоћи надају се да ће нешто у будућности бити промењено када је реч о овом Закону.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − four =