Представа у хуманитарне сврхе за помоћ породицама погинулих рудара

Позориште „Дука Јовановић” из Алексинца придружује се акцији прикупљања помоћи породицама настрадалих рудара у несрећи 1. априла у руднику „Соко”.

Уметнички директор позоришта, Милош Паовић, истиче да је Алексинац град великих трагедија, али и огромне солидарности:

– Ансамбл наше нове представе „Из X у Y” или „Не играј на Енглезе”, по тексту Владимира Ђурђевића, одлучио је да сва извођења представе у Алексинцу, укључујући и премијеру 28. маја, буду одиграна у хуманитарне сврхе за породице погинулих камарата. Многе од њих смо лично познавали и најмање што можемо да урадимо је да све акције помоћи њиховим породицама подржимо. Битно је да се сачува сећање на ове храбре и марљиве људе и да њихови најближи добију потребну подршку, како материјалну тако и моралну – каже Паовић.

Иначе, у позоришту кажу да је нова представа горка комедија пуна симболике и да је радња измештена из Београда у Алексинац, а глумци ћеговорити на дијалекту и говором који је заступљен у овом делу Србије.

Један од глумаца у представи, Срђан Стојадиновић, каже да је представа настала у жељи да он и колеге обележе јубилеј од 30 година на сцени, али да је премијера морала да чека готово две године:

– Пре две године Бојан Цветковић, Милош Паовић и ја смо схватили да се навршило 30 година од када смо заједно ушли у позориште кроз представу „Бој на Косову” давне 1990. Решили смо да направимо нашу јубиларну представу, али нам је корона више пута одлагала премијеру. Пошто иза себе имамо укупно око 250 одиграних улога, око 50-так режија и исто толико продукција, одлучили смо да направимо колективну режију уз помоћ супервизора, наше пријатељице из детињства, Биљане Николић, сада глумице Крушевачког позоришта – поручио је Стојадиновић.

Аутор текста, Владимир Ђурђевић, уступио је текст „Не играј на Енглезе” бесплатно алексиначком позоришту „Дука Јовановић” и тако се придружио хуманитарној акцији.

Иначе, у питању је хит комедија, која драмски ток држи у немогућности тројице некада најбољих другова да се отргну из канџи кладионице. Кроз визуру игре на срећу представа говори о свим њиховим животним надама, поразима и разочарањима. Недавно је овај текст доживео и филмску екранизацију.

Премијера ће бити организована у алексиначком Дому културе 28. маја у 19 сати, док је прва реприза заказана за 30. мај у 20 сати. Организатори кажу да неће бити улазница у продаји, већ да ће се у сарадњи са Црвеним крстом прикупљати добровољни прилоз

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =