Veliko interesovanje za samozapošljavanje uz pomoć države

Iz godine u godinu sve je veći broj građana opštine Aleksinac koji svoju nezaposlenost pokušavaju da reše uz pomoć sufinansirajućih sredstava države. Ove godine u okviru Lokalnog akcionog plana opštine Aleksinac za te namene iz opštinske kase izdvojeno je 5 miliona dinara, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje učestvovala sa šest miliona. Ukupno je na raspolaganju bilo 11 miliona, što je bilo nedovoljano da svi zahtevi budu pozitivno rešeni. Po jednakim polovinama sredstva su podeljena kroz dve mere samozapošljavanja i novo upošljavanje teže zaposlenih lica od strane poslodavaca.

U velikoj sali Doma kulture danas su potpisana 22 ugovora za dobijanje sufinansiranih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa. Odabrani kandidati dobiće po 250.000 dinara kao podsticaj za početak bavljenja preduzetništvom bilo registracijom radnje ili preduzeća.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević koji je prisustvovao potpisivanju i dodeli ugovora je najavio da će se za narednu godinu imati u vidu velika zainteresovanost za korišćenje sufinansirajućih sredstava.

‒ Broj ljudi koji je konkurisao ove godine za sredstva namenjena samozapošljavanju je 42, a nažalost samo je njih 22 dobilo ugovore. To je nama pokazatelj da za sledeću godinu preko ove mere uvećamo sredstva i da pokušamo da obezbedimo novac za sve nove preduzetnike i za sve poslodavce koji žele da zaposle nove radnike u Aleksincu – kaže prvi čovek aleksinačke lokalne samouprave.

Vanja Stojković, zamenik direktora u NSZ – Filijali Niš, ističe pozitivna iskustva u saradnji sa opštinom Aleksinac, ali i sa građanima koji koriste razne mere za zapošljavanje i samozapošljavanje.

‒ Sva lica koja su otvorila radnju ili koja su zaposlila radnike imaju preko 90 odsto uspešnosti, tako što nakon godinu dana ugovorene obaveze nastavljaju da zadrže radnika, odnosno da nastave delatnost za koju su otvorili radnju. Što se tiče uspešnosti Lokalnih akcionih planova koje raspisujemo svake godine uspešnost je 100 odsto uvek ‒ kaže naša sagovornica.

Ona još i dodaje da su kod samozapošljavanja najbrojniji kandidati starosti između 30 i 50 godina, a među Aleksinčanima koji pokreću svoj samostalni posao su uglavnom srednjoškolci.

Osim ovih sredstava nezaposleni u Aleksincu su koristili i davanja NSZ pa je njih 37 od 111 koliko je konkurusalo na području Službe, u Aleksincu i Ražnju, pokrenulo posao dobijenim sredstvima u visini od 250.000 dinara.

Osim ove mere bio je i javni poziv za zapošljavanje teže zaposlenih lica gde su dodeljena određena sredstva, takođe 250.000 dinara po uposlenom licu, pošto je Aleksinac svrstan u četvrtu grupu razvijenosti, odnosno u nerazvijeno područje.

Sredstva su obezbeđena saradnjom Opštine Aleksinac i Nacionalne službe za zapošljavanje u okviru Lokalnog akcionog plana. Inače, za ova sredstva pristiglo je 42 zahteva.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × three =