Велико интересовање за самозапошљавање уз помоћ државе

Из године у годину све је већи број грађана општине Алексинац који своју незапосленост покушавају да реше уз помоћ суфинансирајућих средстава државе. Ове године у оквиру Локалног акционог плана општине Алексинац за те намене из општинске касе издвојено је 5 милиона динара, док је Национална служба за запошљавање учествовала са шест милиона. Укупно је на располагању било 11 милиона, што је било недовољано да сви захтеви буду позитивно решени. По једнаким половинама средства су подељена кроз две мере самозапошљавања и ново упошљавање теже запослених лица од стране послодаваца.

У великој сали Дома културе данас су потписана 22 уговора за добијање суфинансираних средстава за покретање сопственог бизниса. Одабрани кандидати добиће по 250.000 динара као подстицај за почетак бављења предузетништвом било регистрацијом радње или предузећа.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је присуствовао потписивању и додели уговора је најавио да ће се за наредну годину имати у виду велика заинтересованост за коришћење суфинансирајућих средстава.

‒ Број људи који је конкурисао ове године за средства намењена самозапошљавању је 42, а нажалост само је њих 22 добило уговоре. То је нама показатељ да за следећу годину преко ове мере увећамо средства и да покушамо да обезбедимо новац за све нове предузетнике и за све послодавце који желе да запосле нове раднике у Алексинцу – каже први човек алексиначке локалне самоуправе.

Вања Стојковић, заменик директора у НСЗ – Филијали Ниш, истиче позитивна искуства у сарадњи са општином Алексинац, али и са грађанима који користе разне мере за запошљавање и самозапошљавање.

‒ Сва лица која су отворила радњу или која су запослила раднике имају преко 90 одсто успешности, тако што након годину дана уговорене обавезе настављају да задрже радника, односно да наставе делатност за коју су отворили радњу. Што се тиче успешности Локалних акционих планова које расписујемо сваке године успешност је 100 одсто увек ‒ каже наша саговорница.

Она још и додаје да су код самозапошљавања најбројнији кандидати старости између 30 и 50 година, а међу Алексинчанима који покрећу свој самостални посао су углавном средњошколци.

Осим ових средстава незапослени у Алексинцу су користили и давања НСЗ па је њих 37 од 111 колико је конкурусало на подручју Службе, у Алексинцу и Ражњу, покренуло посао добијеним средствима у висини од 250.000 динара.

Осим ове мере био је и јавни позив за запошљавање теже запослених лица где су додељена одређена средства, такође 250.000 динара по упосленом лицу, пошто је Алексинац сврстан у четврту групу развијености, односно у неразвијено подручје.

Средства су обезбеђена сарадњом Општине Алексинац и Националне службе за запошљавање у оквиру Локалног акционог плана. Иначе, за ова средства пристигло је 42 захтева.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =