Gimnazija

Велико интересовање за Гимназију, и ове године без ИТ одељења

Јуче је завршен и други уписни круг, а на територији општине врата будућим средњошколцима отвориле су Алексиначка гимназија, Пољопривредна школа „Шуматовац” и Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”. Поред познатих смерова, у Техничкој школи ове године отворена су и два нова, Електротехничар информационих технологија и Техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машинама. У „Шуматовцу” су ђаци имали прилику да одаберу један од три понуђена смера, руководилац механичар пољопривредне механизације, пољопривредни техничар и смер пекар, где се настава одвија по програму дуалног образовања.

Danijela VeljkovicУ клупе Алексиначке гимназије ове године сешће 118 нових ђака, а директорка Данијела Вељковић, истиче да је то највећи број уписаних ђака у последњих 15 година.

‒ Природно-математички смер је уписало 30 ученика, 60 друштвено-језички смер и 26 ученика билингвално, српско-руско одељење. То је највећи број ‘билингвалаца’ од формирања овог одељења 2014/15 године – каже директорка Гимназије. 

Иако се ова установа нашла на листи средњих школа у Србији које су добиле прилику да оформе специјализовано ИТ одељење, ни ове године пријемни испит није положио довољан број ђака. Интересовање је било задовољавајуће, као и прошле године, како смо незванично сазнали било је око 40 заинтересованих, али свега њих шесторо успело је да положи пријемни испит.

Директорка каже да ће они ђаци који су испунили услове за упис у ИТ одељење школовање наставити у Нишу, где ће употпунити потребан број ђака за формирање два од могућих три одељења.

‒ То је тренд на нивоу читаве земље. Многи мањи градови као и ми, али и већи градови нису успели да оформе та одељења. Ту је квота свега 20 ученика по одељењу. Мислим да је разлог формирање смерова у техничким школама која имају информационе технологије у називу и много је лакше уписати тај смер него положити пријемни за упис у ИТ одељење са гимназијским програмом – сматра директорка. 

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, након првог уписног круга уписало се 63.758 ђака на територији целе државе, док је њих 86,65 посто распоређено према једној од прве три жеље.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 8 =