Veliko interesovanja Aleksinčana za pregled

Povodom obeležavanja Svetskog dana urgentne medicine danas je u Aleksincu održana je jedna zanimljiva akcija. Dom zdravlja Aleksinac, odnosno Služba hitne medicinske pomoći je na platou ispred Doma kulture tokom prepodneva vršila proveru opšteg zdravlja uz konsultacije sa lekarom.

Prema rečima organizatora interesovanje je bilo veće od planiranog i preko 200 Aleksinčana se javilo na pregled.

− Radili smo kontrolu krvnog pritiska, kontrolu šećera u krvi i EKG snimak srca, tako da je odziv bio stvarno fenomenalan i osim jedno možda desetak ekstremnih slučajeva, koji su upućeni na dalje kontrole, ostali su imali zadovoljavajuću zdravstvenu sliku − rekao je dr Nenad Marković načelnik Služba hitne medicinske pomoći.

Doktor Marković je ovom prilikom dodao da ova služba ima povećan broj poziva leti, pogotovo kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, jer dolazi do naglog širenja krvnih sudova što uzrokuje pad pritiska, kolaps, tako da Hitna pomoć leti ima povećan broj poziva.

− Što se tiče saveta pacijentima i građanima starijim od 65 godina nikako ne izlazite u nekom periodu od 10 do 18 časova, nema nikakve potrebe da ne bi došlo do kolapsa i povređivanja na putu − savetuje dr Marković.

Obeležavanje Svetskog dana urgentne medicine  bila je i prilika da se istakne i jedan od velikih problema Služba hitne medicinske pomoći, koji nažalost perzistira već 30 godina.

− Zakonom o zdravstvu uređeno je da na 50.000 stanovnika idu jedan doktor i jedna sestra u ekipi, tako da smo po tom zakonu u mogućnosti da formiramo samo jednu mobilnu ekipu, što je na 72 sela i na celu teritoriju grada Aleksinca stvarno nedovoljno. Razumem nezadovoljstvo pacijenata koji čekaju po više sati, jer mi ovde i vršimo transport pacijenata do Niša, do Kliničkog centra gde je čekanje isto veliko − pojasnio je načelnik.

U  Služba hitne medicinske pomoći nadaju se da će nešto u budućnosti biti promenjeno kada je reč o ovom Zakonu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fourteen − twelve =