Велики јубилеј Књижевних новина и трострука промоција књига

У Дому омладине овдашњег Дома културе вечерас ће од 19 часова бити приређен занимљив програм обележавања 75 година Књижевних новина, гласила Удружења књижевника Србије. Овом приликом биће представљене и три књиге.

Први број Књижевних новина појавио се из штампе 17. фебруара 1948. године, као орган Савеза књижевника Југославије. Лист, чија је главна улога била књижевна, није био без уплива политике и идеологије, али је одиграо и незаобилазну улогу на освајању уметничких слобода и на демократизацију друштва. Сведочанство је књижевног и културног живота, њихових токова, процеса и преображаја.

„Плава Медуза” Братислава Р. Милановића је књига лирике која ће вечерас бити представљена и у овој тематској лепези налазе се песме са спектром од љубавних и патриотских до митско-историјских и мисаоно-религијских мотива. У новим ритмовима и неочекиваним римама, Милановић чара виртуозним вештинама зрелог песника.

Друга књига је књига песама Милана Лукића под називом „Са полиграфа”. Лукићеве песничке слике су плодови разуздане маште, али и веристички записи из свакодневице који понекад подсете на давно прошла времена прозе црног таласа.

Последња књига која ће вечерас доживети представљање је „Невидљиви изумитељи будућности” аутора Видака М. Масловарића, књижевника, дугогодишњег радијског и телевизијског новинара, публицисте и књижевног критичара. Поема „Невидљиви изумитељи будућности”. За ову књигу Масловарићу су, између осталих, припале и награде „Војислав Брковић” и „Ђурин шешир”.

Организатор овог програма је Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 6 =