Tihomir Đorđević

Вечерас промоција „Караџића”, сутра приче о „заблудама и митовима српске историје”

Након јучерашње Свечане академије, вечерас се наставља програм „Дана Тихомира Р. Ђорђевића” промоцијом најновијег броја часописа „Караџић” (бр. 11, новa серијa).

У најновијем броју часописа за историју, етнологију, археологију и уметност моћи ћете да прочитате и упознате се са радом археолога Археолошког института, Војислава Филиповића и Петра Милојевића „Бакарна секира из атара села Бован код Алексинца”. Историчар Зоран Стевановић између осталог истраживао је историју „Соколског друштва у Алексинцу од 1911. до 1941. године”. У сарадњи са колегом Миланом Петровићем обрађивали су историју школствa у Прћиловици. Професор Недељко Богдановић посветио је један чланак раду Тихомира Ђорђевића под називом „Роми у обичајима код Срба”. У овом броју „Караџића” налази се чак 14 текстова, радова и чланака из различитих области које овај часопис обухвата.

Karadžić
Часопис “Караџић” (фотографија из архиве)

Промоција ће бити одржана у 19 сати у Великој сали Дома културе.


Сутрадан од 18 сати у дворишту Завичајног музеја биће одржана промоција двеју књига Дејана Ристића, историчара и писца из Београда, „Митови српске историје” и „Заблуде српске историје”.

Аутор Дејан Ристић у својој књизи „Митови српске историје” обухвата 20 великих дилема, 20 традиционалних митологизираних догађаја осветљава рефлекторима историјских научних чињеница, трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама доказао је шта је мит, а шта се заиста догодило. Кроз ову књигу он одговара на питања да ли је Вук Бранковић издајник, да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о „бечким сјенама”, да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич, зашто на гробу Јосипа Броза Тита нема петокраке и многе друге „митове”.

Након успеха ове књиге и тиража од скоро 10 хиљада примерака, Дејан Ристић објављује њен наставак „Заблуде српске историје”, којим, у 20 поглавља, базираним на научним сазнањима и открићима, иде још даље, дубље и убедљивије са циљем да историјске заблуде и непознанице изнесе пред читаоце.

Поред аутора, о књигама говориће и историчари Зоран Стевановић и Александар Никезић (кустос Завичајног музеја). Обе књиге објавила је београдска издавачка кућа „Вукотић медиа”

У случају кише промоција ће бити одржана у сали Дома омладине у Дому културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =