Корона скратила општинску касу

Чланови Општинског већа су на данашњој седници дали зелено светло још једном ребалансу буџета општине Алексинац за 2020. годину, као и на неколико извештаја о раду установа у прошлој години. О овим документима коначну реч даће општински парламент на наредној седници.

Последице епидемије изазване вирусом КОВИД 19 одразиле су се и на планирани прилив прихода у буџету па је новим предлогом годишњи буџет општине Алексинац мањи за скоро 49 милиона динара.

Највише подбачаја је било код прихода од пореза на зараде, због чињенице да су те обавезе послодаваца у три пролећна месеца одложене за наредну годину, као једна од мера помоћи привреди. С друге стране више прихода биће од такозване еколошке таксе јер је ове године ступио на снагу закон који привредне субјекте обавезује на плаћање посебне надокнаде за заштиту и унапређење животне средине.

Новим предлогом ове године у општинској каси би требало да се нађе милијарду и 404 милиона динара, од тога око милијарду и 260 милиона су текући приходи , нешто више од 20 милиона су сопствени приходи буџетских корисника и близу 123 милиона и 680 хиљада динара су пренета средства из ранијих година. Буџет општине за сада нема кредитно задужење, нити се тренутно планира позајмица, па су и расходи прилагођени планираним средствима у каси. Код смањења расхода вођено је рачуна да то буду средства која нису утрошена због епидемије и која нису неопходна за редовно функционисање локалне самоуправе.

Општинско веће је усвојило и извештаје о раду Спортско рекреативног центра Алексинац „СРЦА” за прошлу годину и Предшколске установе „Лане” за школску 2019/2020. годину. Алексиначки спортски центар је своје планиране активности реализовао са скоро 93 одсто, а „Лане” је своју делатност обављало у 26 објеката, од којих су пет у граду, у којима се рад одвијао у 50 група, које су обухватиле 901 дете. У текућој школској години, према плану достављеном Општинском већу, своје активности ова предшколска установа обављаће у 27 објеката, али је број од 50 група остао исти.

У неким селима су се угасиле групе, док је у Вукањи и Јаковљу поново прорадило обданиште, а у објекту у Мишићевој формирана је још једна група. Забрињавајућа је констатација у Плану рада за школску 2020/2021. годину да је стално присутан проблем смањења броја деце на подручју општине и да у неколико насеља нема деце за полазак у Припремни предшколски програм. Овај План рада је повучен са данашње седнице Општинског већа јер је већник Дејан Стефановић у овом документу приметио рачунску грешку. Из истог разлога на „поправни” ће ићи и Извештај о раду ЈКП „Комуналне услуге” за прошлу годину.

Поверење Општинског већа је прошао и План зимског одржавања општинских путева, улица и јавних површина који обухвата саобраћајнице дуге 152 километра, без улица , и које су подељене у прву и другу групу приоритета чишћења. Речено је још и да је Јавно предузеће за путеве Алексинац, коме су поверени послови, у потпуности технички опремљено за такве радове. Чланови Већа позитивно су се изјаснили и о новом Правилнику о критеријумима и мерилима за постављање техничких средстава за успостављање собраћаја који ће придонети ефикаснијем и праведнијем одлучивању по захтевима који пристижу Савету.

На данашњој седници општинске владе нашло се и неколико тачака о којима коначну реч дају већници. Код спортских организација и клубова дошло је до промене у расподели средстава за 2020.годину зависно да ли су отишли у виши или испали у нижи ранг такмичења. Такмичарска година се не поклапа са календарском па су овакве измене неопходне. Корона ће финансијски да утиче и на спорт. Ове године биће издвојено за ову намену мање два и по милиона динара, односно биће расподељено 27 милиона динара.

Општинско веће је у 11 предмета одобрило вансудско поравнање са грађанима који су доживели ујед паса луталица. У седам случајева надокнада је износила по 23.000, а у четири предмета по 33.000 динара, па ће овог пута из општинске касе бити исплаћено 293 хиљаде динара. Највећи број оштећених грађана, њих петоро, је са пребивалиштем у Алексинцу.

Један коментар

  1. To sto se smanjuje broj dece ,I uopste stanovnika ,popunice Sirijici, Avganistanci I ostala nasa braca.Novac za kupovinu kuca je spreman.Ozivece I nasa sela, adaptirace se odlicno.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − one =