kacamakijada_2016_foto

Uz kačamak je i pesma lepša

Ljubitelji kačamaka ali i poštovaoci narodne igre i pesme drugog vikenda u avgustu okupili su se u Moravskom Bujmiru po osmi put na Kačamakijadi pod nazivom „Oj Moravo”. U tim letnjim danima oživi ovo malo naselje smešteno u ravnici pored Južne Morave sa željom da mladima prenese tradiciju ovog kraja i značaj ove reke za njihovo vekovno življenje pored nje. Pripreme traju i do dva meseca, a dok najstariji pozivaju goste i obezbeđuju finansije, najmlađi vežbaju tradicionalni nastup na seoskom trgu gde bude smeštena bina.

Ove godine osim školaraca iz samog naselja, posetiocima su se predstavili i članovi kulturno-umetničkih društava „Biser” iz Draževca, „Dejan Jovanović-Deša” iz Tešice, „Bukovik” iz Mozgova, „Vidovdan” iz Velikog Drenovca, „Javor” iz sela Sladaja kod Despotovca i folklorne grupe „Opanak” iz Lužana. Održana je i regata od tešičkog mosta do Moravskog Bujmira.

U takmičarskom delu u kuvanju najboljeg kačamaka učestvovalo je osam takmičara iz samog naselja, Despotovca, Velikog Drenovca, Grejača i Aleksinca. Najveće interesovanje među posetiocima je izazvao Vojkan Ilić iz Moravskog Bujmira koji je sa svojom porodicom pripremao kačamak za degustaciju. Po broju ljubitelja ovog jela koji su probali njegov kačamak, možemo zaključiti da bi Vojkanovo jelo bilo odlikovano i u takmičarskom delu da je u njemu učestvovao.

Među ljubiteljima kačamaka, zatičemo i Miroslava Markovića, diplomiranog inženjera metalurgije iz Aleksinca, koji je poreklom iz Moravskog Bujmira i to sa ponosom ističe rečima: „Malo selo, a ima mnogo pameti.” Za sebe kaže da redovno jede ovo jelo i da je ono u njegovoj porodici u toku sedmice na jelovniku najmanje pet puta. Za njega je to zdrava hrana koja čisti organizam, a taj svoj stav prenosi i na mlađa pokolenja.

– Od roditelja zavisi da li će njihova deca da jedu kačamak. Ja sam uspeo da ljubav prema ovom jelu prenesem i na svoje potomke – kaže Miroslav dok pruža svom unuku parče kačamaka.

Očito da je na ovoj manifestaciji za svakog bilo ponešto, a  domaćin i organizator Kačamakijade, Mesna zajednica Moravski Bujmir, najavljuje novo druženje za sledeću godinu i time još jednom ukazuje na značaj ove „svetkovine” za jednu malu zajednicu.

Pobednici

Pobednik ovogodišnje osme po redu Kačamakijade je Slobodanka Đorđević iz Aleksinca. Po oceni stručnog žirija muškarci su na ovogodišnjem takmičenju pokazali zavidno umeće u pripremanju kačamaka, pa je drugo mesto pripalo Igoru Stojanoviću iz Grejača, a treći je Bojan Zdravković iz Moravskog Bujmira.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 16 =