najbolji_kotlic_vakup_foto

Gulaš daje snagu, belmuž moć

Plato kraj reke Moravice u aleksinačkom selu Vakupu u nedelju, 14. avgusta, okupio je 13 ekipa koje su se takmičile u pripremi gulaša na manifestaciji ,,Najbolji kotlić Vakupa 2016. godine”, ali i ljubitelje dobrog druženja i prirode. Među učesnicima je i jedan od osnivača ovog skupa Zoran Miljković koji je predvodio domaću ekipu ,,Debeljani”, a on kaže da je tajna dobrog gulaša upotreba više vrsta mesa i začina.

I predstavnik ekipe ,,Boemi” iz Vakupa Zlatko Matešić, rodom iz Vojvodine, redovan ju učesnik ove manifestacije. Matešić napominje da ovde kuva gulaš sa puno začina što nije slučaj u tamošnjoj ravnici. Među nekoliko aleksinačkih ekipa je i ,,Rajska”, predvođena mlađanim Milanom Bulovićem, koji ima srednjoškolsko obrazovanje za kuvara. Ime ekipe je podsećanje na nekadašnji naziv njihove ulice, koja je sada Ljupče Nikolić.

Iz Aleksinca su stigli i Ivica Stanojević, pobednik iz 2014. godine, kao i ekipa ,,Metalac” predvođena prodavcem u istoimenoj radnji, Nebojšom Krasićem. On kaže da je tajna kuvanja njegovog gulaša u posudi u kojoj ga priprema. Čuvena ekipa ,,Obradović i sin” predstavljala je Trnjane, a bilo je i ekipa iz Glogovice, Zemuna…

Dok su se krčkali gulaši, posetioci su imali prilike da probaju čuveni svrljiški belmuž, koji su pripremili kršni momci iz sela Plužine, gosti ovdašnje manifestacije. Na pitanje da li im je draži gulaš ili belmuž, kažu da je jelo njihovog kraja brend, a o specijalitetu iz kotlića izjasniće se tek nakon obilne degustacije. Dodajući da to priliči njihovoj snazi i izgledu, kao da poručuju da belmuž daje mušku moć, a gulaš snagu.

Najbolji kotlić

Žiri sastavljen od žena za ,,Najbolji kotlić Vakupa 2016-te godine’’, na istoimenoj manifestaciji održanoj juče u Vakupu proglasio je jelo koje je skuvala domaća ekipa ,,Meraklije’’ prevođena Dejanom Jovanovićem. Drugo mesto, takođe je osvojila ekipa iz Vakupa, pod nazivom ,,Boemi’’, na čijem čelu je bio Zlatko Matešić, dok je treće mesto pripalo ekipi iz Zemuna koju je predstavljao Dragan Mitraković.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 5 =