Усвојен завршни рачун буџета за 2018.

Данашња седница локалне скупштине са двадесет и једном тачком дневног реда трајала је непуна два сата. Одборници су усвојили већину тачака које су претходно добиле „зелено светло” чланова Општинског већа.

Пре преласка на рад по дневном реду, председник општине Ненад Станковић је упознао одборнике са активностима између две седнице и при том акценат ставио на инвестиције које се приводе крају, завршетак асфалтирања Солунске улице у Прћиловици и завршетак радова на постављању атмосферске канализације у улици Леле Поповић, односно државном путу Алексинац-Сокобања. Што се уређења пешачке зоне у главној градској улици тиче, председник Станковић је истакао да се са извођачима радова одржавају редовни састанци на којима је констатовано да се и поред проблема на које се наилази, динамика радова одвија по плану.

Након потврђивања мандата Новици Аритоновићу (СНС) који је заменио одборника Ивана Марковића, одборници су усвојили предлог Одлуке о завршеном рачуну буџета општине за 2018. годину .У извештају о новчаним токовима се наводи да су од 1. јануара до 31. децембра протекле године утврђени укупни новчани приливи у износу од 1.228.963.630 динара и укупни новчани одливи у износу од 1.131.231.876 динара при чему је остварен суфицит у износу од 97.731.754 динара.

Братислав Симић , одборник Социјалистичке партије Србије изнео је замерку што је Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета општине од стране Института за јавне финансије и рачуноводство из Ниша писан латиницом и апеловао да се убудуће за овакве документе у складу са законским прописима користи искључиво ћирилично писмо.

На седници је усвојена Одлука о висини и начину плаћања накнаде за коришћење јавних површина у седам зона на територији општине Алексинац. По овој Одлуци, накнада за постављање тезги у време вашара износи 122 динара по метру квадратном дневно. Детаљније информације заинтересовани могу пронаћи на званичном сајту Општине Алексинац www.aleksinac.org.

У наставку данашњег заседања, одборници су усвојили и финансијске извештаје Јавних комуналних предузећа „Водовод и канализација” и „Комуналне услуге” и ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност за 2018. годину као и Одлуке о расподели добити и измене програма пословања за текућу годину. Одборник из редова Демократске странке Србије, Братислав Дисић је имао примедбу на финансијске извештаје јер се у њима не спомињу средства која Јавна предузећа добијају од локалне самоуправе и навео да су запослени у „Комуналним услугама” у тешкој материјалној ситуацији.

На данашњој седници усвојени су и извештаји о раду са финансијским извештајима Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”, Градског позоришта „Театар 91”, библиотеке „Вук Караџић”, Центра за културу и уметност, ОТИС-а, као и извештај о раду Општинске управе општине Алексинац.

На данашњој седници чуо се и предлог Драгослава Радојковића из СПС-а да се прави пољопривредни произвођачи ослободе плаћања закупнина тезги на реновираној зеленој пијаци, што би, како он очекује, довело до нижих цена пољопровредних производа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 18 =