Успех школе у Житковцу: Сва деца из ромске популације у школским клупама

Основну школу „Вук Карџић” у Житковцу и њена истурена одељења похађа 141 ђак ромске националности, што из Нозрине, што из Прћиловице. Редовност похађања наставе је велика, готово 100 процената, ако се не рачуна десетак малишана који су у евиденцији, али тренутно су на азилу у иностранству.

Први човек ове образовне установе, директор Милан Динић каже да иза тог успеха стоји велико ангажовање од едукације, разговора, па до подношења пријава за неиспуњавање законских обавеза родитеља. Да се образовању деце из мањинских заједница поклања велика пажња, указује и чињеница да се за њих организује и додатна настава, а све у циљу постизања што бољег резултата. За оне неодговорне ту је и Закон о основном систему образовања и васпитања.

− Значи, један родитељ, да ли је то ученик ромске или српске националности који нередовно похађа наставу, не може да добије потрду за коришћење социјалне помоћи. То је једна од мера које смо применили, а друга мера по самом Закону, родитељи чије дете нередовно похађа наставу, уколико нема писано оправдање од лекара за изостајање са одређеног броја часова, онда се обавештава Прекршајни суд и добија прекршајну пријаву. Од оног тренутка, од када сам ја директор, константно се радило на томе, причало се и упозоравали су се родитељи, тако да сада, после неколико година, више немамо тих проблема. Родитељи су врло свесни тога, и кад направе прекршај и кад имамо дисциплински поступак и кад се казни ученик и кад се пусти прекршајна пријава, не праве никакав проблем − објашњава Динић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =