Uprkos lošoj setvi očekuju se dobri prinosi

Tradicionalni Dani polja strnih žita, odnosno prezentacija sortimenta ozimih strnih žita u sortnom makroogledu, danas su održani u selu Lužane.

Pšenice ove godine su izvanredne, kakvi su uslovi bili jesenas u vreme setve, a zatim su zimski mrazevi u februaru mnogo učinili da pšenica izmrzne. Međutim, ratari su trenutnim stanjem useva zadovoljni.

− Ja sam prezadovoljan, pogotovo u mojim parcelama. Mada je tu odrađena kompletna agrotehnika u celosti, mi smo ovde izuzetno sušno područje. Jesenas u setvi, ceo novembar je bio sušan, nije bilo padavina. Mi smo zasejali, to je stajalo, čekalo je decembar da nikne, u februaru izmrzlo. Posle toga ko je odradio dobro đubrenje i zaštitu pšenica je dobro bokorila, napravila je prilično dobar sklop− kaže Srba Trifunović na čijoj parceli su zasejane ogledne sorte hlebnog zrna i koji i pored loše setve očekuje izvanredne prinose, preko pet-šet tona pa i naviše po hektaru.

Na manifestaciji koju organizuju savetodavci Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš i promoterima semenskih kuća ovom prilikom predstavljeno je 36 sorti različitih vrsta ozimih strnih žita, osam selekcionih kuća, kao i primenjena sortna agrotehnika u ogledu i agroekološki uslovi proizvodnje u proizvodnoj 2020/21. godini.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 2 =