Koronavirus

Upozorenje za trgovce

Iz Privredne komore Srbije i Udruženja za trgovinu pristigle su informacije i instrukcije, a koje važe za maloprodajne objekte, za sve delatnosti, na celoj teritoriji Srbije.

Obaveza vlasnika ili zakupaca lokala je da istaknu na ulaznim vratima lokala obaveštenje da je obavezno nošenje maski prilikom boravka u maloprodajnim objektima. Ukoliko bilo koja inspekcija naiđe (sanitarna, komunalna, tržišna), ima pravo da napiše prijavu za fizičko lice koje je zatekla bez maske. Sanitarna inspekcija će za svako lice proslediti prijavu sudiji za prekršaje. To se odnosi i na zaposlene radnike u maloprodajnim objektima. U ovom slučaju neće biti kažnjeno odgovorno lice, već svako fizičko lice koje bude zatečeno u zatvorenom prostoru bez zaštitne maske.

Obaveza vlasnika ili zakupaca lokala jeste da ispoštuje sve ostale mere koje se odnose na dezinfekciju prostora i ruku, dezobarijere, do 2m razmaka između kupaca, itd. Ukoliko ne budu ispoštovane, inspekcije imaju pravo da napišu prekršajne prijave prema zakonu. Ukoliko se ne pridržavaju Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu ili preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Naslovna fotografija: Arhiva Alpress.

Jedan komentar

  1. Nijesam siguran da ni drzava a ni gradjani imaju postovanje Prema radni I’ma u trgovini.Izlozenost zarazi je vrlo visoka a skoro da nismo no pomenuti a da negovorim o platama I eventualnim bonusima .Trgovci su duzni da sa osmehom I ljubazno prime I kritiku I coronu a da kao bransa nisi vredni ni pomena no oni no njihovo zdravlje.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five × 4 =