Вирус корона: Подови у ресторанима и кафићима могу бити опасни по гостe

Спровођење мера на спречавању ширења корона вируса и у кафићима и угоститељским објектима где грађани седе су веома значајни. Епидемиолози упозоравају да није довољно дезинфиковати и редовно брисати столове и осталу опрему, већ је неопходно да се те радње примењују и када је у питању под. Ако се редовно не дезинфикују ове површине, отприлике дешава се следеће.

− Јер када ми причамо, ми избацимо капљице из уста са вирусима и вирус је свуда око нас. Када падну оне се временом сасуше и након тога можете подићи прашину, удахнути прашину, а видите да је овај вирус много отпорнији у спољној средини у односу на већину познатих вируса. Тако да има веома негативну ту особину. И пошто је такав, морамо водити о томе рачуна. Апелујем на све да редовно све површине дезинфикују дезинфекционим средствима, то ће сигурно помоћи у спречавању ширења. И да, нормално, угоститељи редовно траже од својих гостију да носе заштитну опрему, то, наравно, важи и за особље у тим објектима – објашњава алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић, уз апел оним установама и фирмама где пролази велики број људи, пре свега ресторани и кафићи, да редовно врше дезинфекцију површина, не само столова већ и подова.

Једноставно, услед сасушења вода из капљице испарава и онда остане практично чист вирус и нормално да је тада промет честице много већи. Самим тим, расте вероватноћа да прође и кроз маску јер маска не може да нас штити 100 процената, поручује наш саговорник.

− Али, са друге стране, ако би сви носили маске, верујте да би епидемија јако брзо стала, јер они који су болесни не би ширили капљице око себе. Овако када шире, и када све то удишемо, наравно да ће се епидемија ширити. Ми очекујемо повећање броја оболелих − каже Живадиновић, објашњавајући значај редовне примене мера заштите.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 17 =