Ugovori i subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih

Danas su u svečanoj sali Skupšine opštine Aleksinac predstavnici Opštine Aleksinac i Nacionalne službe za zapošljavanje uručili ugovore o dodeli subvencija u iznosu od 250.000 dinara privatnim poslodavcima sa teritorije naše opštine, koji su izabrani na konkursu krajem juna ove godine, a odnose se na zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima.

Predsednik opštine Nenad Stanković je istakao da ga kao vodećeg čoveka lokalne samouprave raduje što je broj nezaposlenih u našoj opštini iz meseca u mesec sve manji i što je konačno prekinut negativni trend rasta lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

–  Pre mesec i po dana u Aleksincu je po prvi put posle mnogo vremena broj neupošljenih lica pao ispod 7000. Ja se sećam brojke od pre nekoliko meseci koja je bila preko 8400 nezaposlenih i koja me je plašila, jer sam se bojao da ćemo, ako se taj trend nastavi, doći do 9500 neupošljenih lica. Srećom, i u državi je došlo do promena, pre svega poslovnog ambijenta vezanog za investicije u nova radna mesta, ali i ovakvi napori lokalnih samouprava i ministarstva, to jest NZS, doprinose da se taj broj polako smanjuje. Mi smo još uvek daleko od neke željene cifre. Interes nam je da se broj nezaposlenih i dalje smanjuje i činimo sve što možemo da se to i desi.

 Pad broja nezaposlenih na teritoriji Opštine Aleksinac raduje i direktora niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Bobana Matića. On je ovom prilikom rekao da su mere aktivne politike zapošljavanja, koje preduzima Vlada Republike Srbije, kroz subvencije i druge olakšice, počele da daju rezultate i omogućavaju sve većem broju ljudi, posebno onima iz kategorije teže zapošljvih, da konačno zasnuju radni odnos ili steknu neophodna znanja i iskustva.

subvencije_foto_1– Mere koje su pomogle ovom trendu jesu i one koje preduzima i Vlada Republike Srbije kroz subvencije i dovođenje novih investitora, kao i mere koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje samostalno kroz akcioni plan zapošljavanja ili u saradnji sa lokalnom samoupravom. Pored aktivnih mera zapošljavanja, koje NZS svake godine sprovodi, imamo i sprovođenje lokalnih akcionih planova. Konkretno ove godine Opština Aleksinac izdvojila je pet miliona iz svog budžeta. Na taj iznos država je dodala 11 miliona za dve mere. Jedna je subvencije poslodavcima za novootvorena radna mesta za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih grupa, a druga mera je stručna praksa.

Dodeli subvencija prisustvovao je i zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Simikić, koji je naglasio da je ovo godina preduzetništva, u kojoj je akcenat stavljen na IT sektor. Samo na taj način bićemo u stanju da uhvatimo korak sa razvijenim zemljama, a ulaganjem u IT sektor i njegov razvoj značajno bi mogao da bude povećan izvoz trenutno možda i najaktuelnije i najtraženije robe, dodao je Simikić.

– Ulaganjem sredstava u IT sektor pokušali bismo da povećamo izvoz sa sadašnjih 410 miliona na preko dve milijarde, kao i učešće IT usluga i softvera u ukupnom izvozu, a time i u porastu BDP-a. Postoje i sredstva i programi u koje se možete uključiti da biste privredno porasli, mali privrednici u preduzeća, prvo mala, pa srednja i na kraju velika. To je neka generalna ideja, da se što više podstiče samozapošljavanje i privatna inicijativa, ne bi li domaći investitori i mali privrednici primali još ljudi, odnosno prelazili u viši stepen razvoja.

Za realizaciju ove mere aktivne politike zapošljavanja iz budžeta Republike Srbije i budžeta Opštine Aleksinac izdvojeno je ukupno 9 miliona dinara. U skladu sa raspoloživim sredstvima, ove godine izabrano je 36 poslodavaca – korisnika subvencije, od ukupno 47 njih, koliko ih se prijavilo na konkurs.

Nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, na koje se ova subvencija primenjuje su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom i radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − ten =