У Житковцу разговор о веома битним темама, превенцији насиља и трговини људима

У оквиру програма обележавања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама” данас је у Мултимедијалној сали Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу одржана трибина на тему превенције насиља и трговине људима. Предавање је одржала Татјана Николић из организације „Центар за девојке” из Ниша.

Пре званичног почетка присутне у сали поздравиле су Јелена Недељковић, библиотекар и координатор Ученичког парламента Основне школе „Вук Караџић”, Наташа Петровић, педагошки асистент у овој школи и Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности из Алексинца.

На позив Наташе Петровић, гошћа из Ниша данас је говорила о једној веома важној теми, а то је трговина људима, као једном од најдрастичнијих видова насиља. Она је ученичким парламентима основних и средњих школа ближе представила шта је трговина људима, на који начин се дешава врбовање, који су облици трговине људима, како да се заштите, као и нешто више о радној или сексуалној експлоатацији.

− Превенција је апсолутно најбитнија и мислим да би требало сви да се посветимо томе. Што се тиче трговине људима, људи мисле да се то дешава „негде тамо” и да се то неће десити нама, него неким другима. Међутим, то није тачно. Трговци људима вребају. На сваком су месту и постоји нешто што је заједничко за жртве трговине људима, а то је сиромаштво и то је претходно искуство насиља – сматра Татјана Николић.

„Центар за девојке” из Ниша основан је 1998. године, пре четврт века, на иницијативу две волонтерке СОС телефона за жене и децу жртве насиља. Циљ оснивања овог центра је био да се кроз едукацију и еманципацију младих жена ради на унапређењу њиховог положаја у друштву. Главне теме њиховог деловања су насиље над женама и трговина људима.

Након предавања у фискултурној сали одржана је Утакмица за здравље у којој су учествовали сви заинтересовани млади људи, а овом приликом подељено је и воће.

Сутрадан, у суботу 25. новембра, биће уприличен централни догађај обележавања ове  глобалне кампање, у главној градској улици. Према најави, учесници акције биће Општина Алексинац, библиотека „Вук Караџић”, Полицијска станица Алексинац, Друштво за развој креативности, Удружење Ромкиња „НАДА” и Центар за социјални рад.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =