U Žitkovcu obeležena crkvena slava

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta. Ovaj praznik je i slava žitkovačke crkve, ali i mnogih porodica u ovom kraju.

U jutarnjim satima u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Žitkovcu održana je liturgija i sečenje slavskog kolača. Ovogodišnji kolačar je Bojan Dinić. U crkvenom dvorištu nastupili su članovi ovdašnjeg Kulturno-umetničkog društva „Mladost”.

Obeležavanje ovog sabora započeto je sinoć u porti crkve, održavanjem Večeri duhovne muzike i poezije na kojoj su nastupili hor „Pevnica” iz Aleksinca, solisti Ljiljana Stojanović Mijailović, Nataša Nikolić i Marija Živanović.

Stihove su kazivali pesnici, članovi lokalnog Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj” i Udruženja pisaca „Čegar” iz Niša.

Sinoć je premijerno prikazan i dokumentarni film „Žitkovac nekad i sad”, autora Saše Gidre Markovića, u kome se između ostalog govori i o ovom žitkovačkom hramu.

Organizatori ovih dvodnevnih dešavanja su Crkvena opština Žitkovac i Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × 3 =