У Вожду обележен Међународни дан матерњег језика

Поводом Међународног дана матерњег језика данас је у Основној школи „Вожд Карађорђе” у Алексинцу одржано предавање „Матерњи језик – језик срца” коме су присуствовали ученици седмог и осмог разреда, као и наставници ове школе. Предавање је одржала Маја Радоман Цветићанин, професор српског језика и књижевности и директор ове установе.

− Предавање које је данас одржано настало је дугогодишњим радом на обележавању овог дана са жељом да младим генерацијама представимо значај матерњег језика, значај очувања сваке наше речи, а истовремено их упознамо са лепотом дијалекта који су чувари нашег говора и да схвате колико је лепо знати друге језике, поштовати туђу традицију и менталитет, а истовремено чувати и свој – поручила је Маја Радоман Цветићанин.

На данашњем предавању говорило се и о другим матерњим језицима попут ромског, македонског и албанског, али и завичајног језика. Највише речи било је о очувању матерњег језика и наших речи које данас врло често мењамо речима миленијалаца, попут четовања, лајковања, шеровања итд.

 

 

− Значај очувања матерњег језика за сваког човека је немерљив јер сва истраживања показују да преко 90 посто успешности сваког човека зависи од вештина, односно од познавања матерњег језика. Зато што је у језику сачувано све, и предавање наших предака, и традиција, менталитет и све оно што језик није прихватио, односно оно што још увек није ушло у генетски код једног народа – додала је Цветићанин.

Поред предавања у малој сали ове алексиначке осмолетке приређена је и мала изложба на тему језика, коју су припремили библиотекар школе и ромски асистенти, а коју су могли да погледају наставници и ученици свих разреда.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − three =