Одржана још једна успешна акција

Црвени крст Алексинац, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша, спровео је данас још једну редовну акцију добровољног давања крви.

Одзив је и овог пута био добар, па је прикупљено 26 јединица крви.

− Што се тича броја даваоца, задовољни смо. На свакој акцији се прикупи од тридесет до чак шесдесет јединица крви − каже др Петар Стојановић из Завода за трансфузију крви Ниш.

Организатори ових акција поручују да сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да у наредном периоду одлажу због ситуације са корона вирусом, а ни са вакцинацијом.

За разлику од минулих акција, од ове ће добровољни даваоци крви моћи да се упишу у регистар добробољних давалаца коштане сржи.

− Увели смо тестирање, то јест прикупљање узорака за добровољне даваоце коштане сржи, односно за прављење базе даваоца коштане сржи. То је веома битно пошто се поред добровољног давања саме крви може давати и коштана срж. Веома су мале шансе да неко буде подударан са нечијом коштаном сржи и зато је веома важно да се што већи број људи одазове, да би се направила та велика база како би се повећала могућност  да се пацијентима којима је потребно омогући тај вид лечења − објашњава др Стојановић.

Иначе, наредна акција добровољног давања крви биће одржана почетком наредног месеца, такође у Дому културе у Алексинцу

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − eight =