У прошлој години општинска каса стабилна, у овој расту приходи

Одборници су на данашњој седници СО Алексинац усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину којим је исказан суфицит од 17.337.000 динара, а укупно у 2020. години у општинску касу се од текућих прихода слило око 1.245.000.000 динара.

Коментаришући завршни рачун буџета, опозициони одборник Иван Димић је замерио актуелној власти што је издвојила 9 милиона за куповину пакета намењених пензионерима оценивши то као предизборну партијску активност. Он је имао примедбе и на утрошених 7 милиона за социјалну помоћ исплаћену запосленима у општинској управи сматрајући да они нису били најугроженији део становништва у том тренутку. Димић је још и казао да је за ове намене издвојено 16 милиона, а да је у истом периоду за пољопривреду опредељено само 13 милиона динара.

Општински парламент је усвојио и други овогодишњи ребаланс буџета којим је предвиђено повећање од 7,5 одсто, па ће он износити око 1.340.000.000 динара, односно са пренетим средствима из прошле године биће око 1,5 милијарди динара.

Одборници су подржали и Одлуку о објављивању Јавног позива за прикупљање понуда за концесију – поверавање обављања делатности градско-приградског превоза на територији општине Алексинац. Ово је први пут да се јавни превоз решава путем концесија па је било доста недоумица код појединих одборника нарочито из опозиције. На питање колико ће те субвенције за превоз појединих категорија грађана наше општине коштати општинску касу, предлагач је казао да је планирано да трошкови за ове намене на годишњем нивоу не пређу 40 милиона динара.

Скупштина је усвојила и прошлогодишње извештаје више установа чији је оснивач локална самоуправа, као и извештаје о раду јавних предузећа. Јавна предузећа „Водовод и канализација” и „Путеви и стамбено-комунална делатност” су 2020. годину завршили са добитком. Водовод са нешто више од 204.000 динара нето добити, а алексиначки путари са око 1.070.000 динара.

Одборници су подржали и предлог Одлуке о изменама и допунама у организацији Општинске управе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − seven =