Порези и Република пуне општинску касу, следи ребаланс буџета

Од преко двадесет тачака које су се нашле на дневном реду данашње седнице Општинског већа само су три биле у искључивом делукругу рада овог извршног органа, док о осталим документима коначну реч даће законодавно локално тело, Скупштина општине Алексинац. Општинска влада подржала је Решење о оснивању Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац на чијем челу ће бити Дејан Милошевић, актуелни начелник Општинске управе, а функцију заменка обављаће Милош Милошевић, помоћник председника општине.

Веће је усвојило и предлог Решења о додели ауто седишта за децу у 2021. години којим је усвојено 26 захтева за 27 седишта. Када су у питању вансудска поравнања са грађанима који су претрпели штету због уједа паса луталица, овог пута је био само један захтев. По том захтеву оштећеној страни додељена је надокнада од 33.000 динара.

Међу тачкама за које су већници дали зелено светло, а коначну реч имаће општински парламент су и усвајање завршног рачуна буџета за прошлу годину и ребаланс општинске касе у овој години. По завршном рачуну за 2020. години у 99 одсто планираних прихода прошлогодишњег буџета, који је био 1.244.614.000 динара, је остварено. Што се тиче планираних расхода њихова реализација је око 89 одсто, односно потрошено је око 17 милиона динара мање него што је лане приходовано у општинској каси.

 

Новим ребалансом Општинског буџета за 2021. годину планирано је увећање приходовне стране за 7,5 одсто, па ће он износити 1.389.341.000 динара. Претпоставка је да ће прихоти расти на основу показатеља прилива у првим месецима ове године када су у односу на палан повећани трансфери од Републике, приходи од пореза на зараде и пореза од прихода на самосталне делатности. Мање је прихода од пореза на имовину.

Пред општинску владу су се нашли и извештаји о раду за прошлу годину два јавна комунална алексиначка предузећа „Водовод и канализација“ и „Путеви и стамбено комунална делатност“ који су 2020. завршили са добитом. Водовод са нешто више 204.000 динара нето добити, а алексиначки путари са око 1.070.000 динара.

Веће је дало сагласност и на прошлогодишње извештаје више установа чији је оснивач локална самоуправа. Већници су подржали и Одлуку о објављивању Јавног позива за прикупљање понуда за концесију – поверавање обављања делатности градско-приградског превоза на територији општине Алексинац.

Коначну одлуку о концесији, буџету и годишњим извештајима јавних предузећа и установа даће одборници на следећој седници Скупштине општине која је заказана за 29. јун.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + nine =