У овом делу Алексинца фекалије на локалном путу испод ауто-пута

Најава кише у овом сушном лету за многе је радосна вест. За Небојшу Исаиловића, власника шљункаре и његове комшије привреднике, сваке мало веће падавине су права ноћна мора. И то деценијама. На фотографијама које нам је доставио види се да се из канализационих шахти изливају велике количине течности које плаве локални пут према Бобовишту и Ћићевцу, а које се на крају задрже највише испод моста на ауто-путу.

Према речима Небојше његови проблеми почели су још 2008. године и од тада он својом механизацијом, а често у помоћ зове и ЈКП „Водовод и канализацијаˮ, уклања остатке након излива канализације после падавина. Он је више пута упозоравао одговорне да треба да реше проблем јер он угрожава његово пословање, а и одвијање локалног саобраћаја на овом макадамском путу према наведена два села.

И када је наша екипа обилазила овај део пута затекла је раднике „Водовода и канализацијеˮ како црпу велике количине течности испод моста на ауто-путу. Сутрадан нас је Небојша позвао и пожалио се да је испод моста на путу остао муљ, па није могуће нормално користити пут. Он је указао да тај муљ, као и онај који остаје на осталим поплављеним деловима садржи штетне материје од фекалија из канализације, и да се ове површине никада нису дезинфиковале.

Небојша сматра да су ова честа изливања, скоро код сваке мало јаче кише, последица накнадног прикључивања на канализациону мрежу из овог дела Алексинца и са Алексиначког Рудника, што је знатно више корисника у односу на њен капацитет пројектован приликом градње. Још већи проблем, каже наш саговорник, је спајање кишне и фекалне канализације у једну мрежу, са уским цевима.

Очито да проблем постоји, а о његовим узроцима за сада немамо стручно тумачење. Да ли је то недостатак визије о поваћању броја корисника или изостанак адекватних стручних решења, вероватно никада нећемо сазнати. Оно што смо у неформалним контактима сазнали јесте да било које решење у отклањању изнетог проблема захтева издвајања значајних средстава.

А дотле наш суграђанин Небојша полако губи вишедеценијско стрпљење и размишља да у решавању својих мука затражи и правну помоћ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =