Глумци из Хрватске пред алексиначком публиком

У наставку програма овогодишњег „Културног лета” вечерас пред алексиначком публиком наступиће глумци из Пачетина у Хрватској, за сутра је заказан концерт озбиљне музике док је недеља поново посвећена позоришту, али овог пута оно је за најмлађе љубитеље овог уметничког жанра.

Позоришну представу „Француско-пруски ратˮ вечерас ће извести ансамбл КУД-а „Бранко Радичевић” који нам долази из Пачетина у Хрватској. У овој комедији Косте Трифковића, коју је режирао Цветин Аничић, тема и интрига врло су једноставне. Трифковић разбија стару комедиографску класицистичку форму и даје нови тип комедије. У Француско-пруском рату готово да и нема заплета: цела комедија је у ствари нешто развијенија – дијалогизирана анегдота о свађи и инату два мала обична грађанина, који иначе живе мирним и повученим животом, којима је највећа брига добар ручак, а удаја ћерке или женидба сина представља епохалан догађај.

Као што је већ најављено суботњи програм манифестације „Културно лето” обележиће један занимљив концерт и то музике која није баш често на репертоару алексиначке сцене. Музичко вече италијанских канцона и арија под називом „О SOLE MIO” биће приређено у суботу 20. августа од 19 сати и 30 минута. У центру Алексинца, овом приликом, публика ће чути сопран Јасмину Трумбеташ Петровић, тенора Сашу Божидаревића уз клавирску сарадњу Мине Ристић Јонић. Иначе, концерт ће бити одржан на Великој бини пре почетка АЛ рок фестивала.

Недеља ће бити у знаку представе за најмлађу публику. Позоришну представу за децу „Кола, пешак, смешак” одиграће на платоу Балканска позоришна трупа АРА. Комедија је пуна интерактивних момената, те је публика активно укључена у решавање проблема ликова из комада. Ова едукативна представа, у којој играју Александра Манасијевић и Фуад Табучић, на забаван и занимљив начин, кроз различите животне ситуације главних јунака, подсећа најмлађе на правила понашања у саобраћају која се морају знати и поштовати. Иначе, представа је настала по тексту Тода Николетића, у режији Фуада Табучића.

Покровитељ Културног лета је Општина Алексинац, а суорганизатор је ГКУД „Алексинац”, док ће техничку подршку пружати Центар за културу и уметност.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =