У очекивању нове болнице, нова опрема за радиологију

Општа болница у Алексинцу се у последње време доста обогаћује опремом, било да су то улагања државе или одређене донације из развојних програма пријатељских држава и организација. Несумњиво, држава Србија у томе предњачи и по обиму и по вредностима набављених средстава.

Представници локалних медија су имали прилику крајем прошле седмице да се упознају са делом инвестиција урађеним уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ради се о опремању Службе радиологије, по речима др Горана Видића, в.д. директора Болнице, са скенер-апаратом и три рендген-апарата који се монтирају на две различите локације: на старој локацији радиологије и новој, у згради болнице. Вредност те опреме са радовима који су урађени да би се прилагодио простор јесте преко милион евра.

Први човек ове алексиначке здравствене установе др Видић је напоменуо да комплетно опремање одељења много значи за овдашње пацијенте, а њих је према проценама хиљаду годишње, јер ће у знатно мањем броју морати да иду због дијагнозе у Клинички центар Ниш.

− Апарат је почео да ради, с тим да је уходавање система и људства у току. То су софистицирани системи. Ми радимо пацијенте који су на одељењу, на стационарном лечењу. За четири месеца до пет месеци ми очекујемо да рад крене у пуном капацитету, да свако ко дође, добија адекватну дијагностику у најкраће време. Радиће се хитно, 24 сата и радиће се заказана селективна снимања по потреби и по индикацијама − каже др Видић.

Опремање Опште болнице у Алексинцу је само део планова на унапређењу здравствене заштите пацијената са подручја која опслужује ова здравствена установа. Већ неко време се говори о реновирању и изградњи нових болничких капацитета. У наредних месец дана се очекује завршетак Пројекта и његова предаја Министарству за јавна улагања.

− Ради се о изградњи нове болнице, која је негде око 7 и по до 8 и по хиљада квадрата према пројекту, и реконструкцији комплетне старе садашње болнице, с тим да ће прво кренути пројекат изградње хемодијализе, која је такође у овом пројекту – каже др Видић.

Он изражава очекивања да се средином године и крене са радовима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + seven =