Моба за дијалог: Процес оживљавања сеоских зборова

Друштво за развој креативности, као организација која постоји и делује четврт века, у епицентру свог рада увек има грађане. У најновијем пројекту ове организације „Моба за дијалог” покрећу се нове иницијативе у правцу подстицања и унапређења дијалога грађана из сеоских средина са јавним властима. Крајњи циљ је решавање конкретних проблема у селима и повећање транспарентности јавних политика.

Заборављени сеоски зборови биће оживљени у овом пројекту и идеја је да се у три алексиначка села преко зборова покрену иницијативе мештана за остваривање квалитативних промена у њиховим местима. Колико су мештани уопште информисани о јавним политикама и да ли су упознати са механизмима укључивања у процесе одлучивања, сазнаће се из истраживања које се приводи крају, рекла је Снежана Живадиновић, координаторка пројекта Моба за дијалог.

– Едукацијом на тему јавних консултација и заговарања, планира се и оснаживање грађана из сеоских средина и локалних удружења. Едукације се настављају у селима у којима ће се реализовати радионице оснаживања о јавним политикама и комуникацијским вештинама – каже ова саговорница.

„Моба за дијалог” је кључна активност и подразумева неопходну двосмерну комуникацију између грађана и локалних власти. Идеја је да се најпре организују састанци представника локалних удружења и представника села са локалним структурама (председником општине, члановима општинског већа и начелницима одељења). Потом су предвиђене и повратне посете од стране локалних власти таргетираним селима у виду такозваних сеоских Зборова у циљу утврђивања проблема, начина решавања и укључивања грађана у те процесе – истичу чланови тима пројекта „Моба за дијалог”.

Они још објашњавају да је њихов крајњи циљ друштвеног ангажовања јачање улоге самог грађанина или грађанке који су активни у својим срединама и знају пут како да дођу до решавања кључних проблема у својим локалним заједницама. Напомиње се још да су некада зборови били главни адут сеоског становништва и модел за успешно решавање локалних проблема. Такође, мобе су биле успешна метода да удружени мештани заједнички заврше велики посао.

Обједињавањем ова два успешна приступа је покушај да се врати у села учинковите методе које помажу у свакодневном животу.

– Сви смо се затворили и чини се заборавили на чињеницу да, ако се сами не покренемо, не само да стојимо у месту већ назадујемо. Грађанским иницијативама пренећемо локалним властима шта је то што сматрамо да је наш највећи проблем и заједнички ћемо кренути у решавање – каже Снежана Живадиновић, која искрено верује у одрживе и квалитетне будуће резултате. 

„Моба за дијалог” реализује се у склопу пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена” уз финансијску подршку Европске уније.


Програм

Овај циљ се остварује реализацијом следећих активности: Истраживање (у циљу утврђивања информисаности грађана и НВО сектора о јавним политикама, разумевању консултативног процеса и неопходности грађанског учешћа у процесима доношења одлука), Развој капацитета локалних НВО (преко тренинга за повећање знања о заговарању и консултативним активностима, као и радионице оснаживања о јавним политикама и комуникацијским вештинама), активности.

Током зборова у сваком селу грађани подносе иницијативе за решавање конкретних проблема у њиховим селима у складу са плановима из локалног плана развоја.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − nine =