У најбољој башти најтежа паприка

Као што традиција налаже и ове прве суботе септембра, Рутевац је био у знаку парике. Ни током овогодишњег Сабора паприкара није се одустало од програма манифестације који је усвојен пре 19 година, па је комисија обишла парцеле четири пријављена произвођача у атарима села Јасења и Вукашиновца.

Паприка је у просеку лошија него претходних година, али ови људи који су учествовали и који су узели прва три места имају изузетно добру паприку. Тако да, надам се на њихово задовољство да ће ове године да имају добар профит који ће да остваре, јер паприка очито има добру цену. Они имају квалитетну паприку, добар род и ова година ће бити можда најповољнија за њих који имају добру паприку. Претпостављам да сви они који су на време применили све агротехничке мере, који су имали добре сорте, који су редовно заливали, пошто је било сушно лето, а паприла тражи много воде, они уствари имају добру паприку. Они који нису то све применили они имају лошију паприку − рекао нам је Вучина Милетић, професор Пољопривредне школе „Шуматовацˮ и председник овогодишњег жирија.

На основу свих параметара које су бодовали, комисија је оценила да се најбољи засад паприке налази у Јасењу и то у власништву Сузане Цветановић. Другопласирана је башта Милана Живановића из Вукашиновца, док је засад паприке Марије Маринковић у истом атару заузео треће место.

У најбољој башти у Јасењу је убрана и најтежа паприка која је измерила 354 грама, а награда за најдужу паприку отишла је у Вукашиновац. Двадесетпети подеок на метру је показао да је најдужа паприка убрана у башти Душана Најдановића.

Поред ових такмичења, организатори су припремили награде и за победника у спремању паприкаша. Овог пута крчкала су се четири котлића, а по оцени жирија најукуснији паприкаш скувао је Јован Васић из Рутевца.

Пригодне награде победницима у свим категоријама такмичења уручене су непосредно пре почетка забавног програма.

Сви посетиоци ове манифестације могли су да током програма виде сплетове Градског културно-уметничког друштва, КУД-а „Дејан Јовановић Деша” из Тешице и домаћина.

Част да својим концертом затвори овогодишњи Сабор паприкара имао је естрадни уметник Славиша Вујић, који је присутне забављао песмом скоро сат времена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + twenty =