Позната имена из српске историографије у Алексинцу

Научни скуп „Алексинац и поморавље у прошлостиˮ окупио је данас двадесетак историчара у великој сали алексиначког „Дома културеˮ који излажу своје радове који се баве друштвеним, војним, привредним и дмографским дешавањима на овим просторима.

На почетку скупа госте је поздравио председник Општине Алексинац Далибор Радичевић који се захвалио учесницама и истакао њихов допринос у изучавању историје овог краја, као и одржавање оваквих научних скупова.

У име организатора присутнима се обратила Маја Радоман Цветићанин, директора ЦКУ Алексинац рекавши да је градити кућу на добром темељу основни предуслов дугог трајања. Она је додала да су некада у темеље новог дома наши преци уграђивали највредније што су имали и да се за кућни праг везују скоро све предачке приче о заштитницима, чуварима дома.

‒ Ми који креирамо културну политику овог града свесни смо да праг нашег дома лежи на заоставштини оних којима се Србија и свет диве, а рођени су или су делом живота везани за Алексинац. У Алексинцу су рођени прота Стеван Димитријевић, Коста Стојановић, ђенерал Михајло Рашић, Михаило Гавриловић, Велимир Рајић, Љубица Јанковић и многи други знаменити Срби. Овде су академско узрастање започели Тихомир и Владимир Ђорђевић. У новије време овде су рођени Гордана Брајовић (новинар и писац), Душан Мишковић (сликар), Бранка Митић (глумица), Тома Здравковић (песник и певач), Драгослав Антонијевић (етнолог), Душан Дука Јовановић (глумац и редитељ) ‒ казала је директорица Центра за културу и уметност.

У име научне заједнице на почетку скупа обратила се професор доктор Сузана Рајић, која је и уредник Зборника радова који ће бити објављен.

‒ Имајући у виду традицију да се не само историја града него и читаве околине и Моравске Србије негује на овај начин, ја бих све похвале упутила и институцијама у Алексинцу које негују тај вид традиције, однос и према науци и према традицији и према култури. И свакако локалну власт која то ревносно подржава. Ово је једна од најпријатнијих сарадњи које ја имам у својој каријери ‒ казала је ова научница.

О предавачима и темама које су данас на овом скупу можете видети ОВДЕ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =