Савремена Србија опредељена за мир, али не заборавља Делиград

Низом активности у цркви и порти светиње „Светих Архангела Михаила и Гаврилаˮ у Делиграду обележена је, у суботу 4. септембра, 215. годишњица чувене битке у овом месту из 1806. године када су српски побуњеници предвођени Карађорђем успели да одоле продору турских снага.

 

Након опела, државне делегације и представници удружења су положили венце на спомен костурници која се налази у цркви. У име Владе Републике Србије венац је положио Сретен Селаковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, делегацију Општине Алексинац је предводио председник Далибор Радичевић, а сенима ратника поклонили су се и представници Војске Србије, Удружења резервних војних старешина Алексинац и УБНОР-а Алексинац. Догађају је био присутан и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић.

У име домаћина госте је поздравио први човек алексиначке локалне самоуправе, Радичевић, истакавши значај обележавања ових датума из наше прошлости. Државни секретар Селаковић обраћајући се присутнима је казао да је наша дужност да искажемо поштовање и пијетет према свим пострадалима у вишевековним српско-отоманским сукобима. Он је још и додао да ти војни окршаји представљају историјску опомену која захтева суштинско промишљање

‒ Потреба непристрасног и објективног сагледавања пресудних историјских догађаја, наша заједничка спремност да бој на Делиграду посматрамо као судбоносни војни окршај чији су узроци и последице водиле обнови српске државности, чини нас истинским потомцима таковских јунака. Самосвест и зрелост једног друштва и нације огледа се, поред осталог, и у спремности и способности да чува сећање на важне историјске догађаје и личности, као и да промишља и вреднује њихова дела и достигнућа ‒ казао је Селаковић.

Он је још поручио да је управо Делиград место са кога изнова треба апеловати на мир, са кога треба поново упутити поруку измирења, сарадње, заједничког грађења будућности.

‒ Делиград није место које нас не треба окренути прошлости, већ будућности у којој ће уместо страдања господарити – живот, уместо смрти – рађање, уместо борбе и крвопролића – стваралаштво. Данас, 215 година након боја на Делиграду, наша је садашњост другачија. Савремена Србија, у чије је стварање уткан и овај велики догађај, опредељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са суседним и другим европским народима и државама ‒ завршио је обраћање овај државни секретар.

Центар за културу и уметност Алексинац реализовао је пригодан културно-уметнички програм који је режирао један од наратора Милош Паовић. Осим Градског хора „Шуматовацˮ из Алексинца у Делиграду су наступили још као наратор глумица Биљана Николић, професор виолине Љубица Величковић и глумац Бојан Вељковић. Покровитељ обележавања Битке на Делиграду је Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =