У „Магни”: За сада нема производње, истрага интензивна, нема животно угрожених

Синоћни догађаји у алексиначкој фабрици „Магна”, када је већи број радника затражио медицинску помоћ због мучнина и сличних симптома, у којој је око 20 часова прекинута производња  и даље нису добили коначан епилог. Бомбастични наслови попут: „Отровано стотинак радника”, или „Место затровано”, те ширење дезинформација, да је трећа смена радила и слично, само су још више повећали интересовање јавности.

Оно што се за сада зна из службених и других извора је то да је синоћ прегледано 102 радника и да је по четворо задржано у Општој болници Алексинац и Клиничком центру Ниш. Како је објавио РТС, сви радници који су након тровања у алексиначкој фабрици „Магна” примљени у Ургентни центар Клиничког центра у Нишу, пуштени су на кућно лечење. Када су у питању пацијенти у алексиначкој болници, двоје је јутрос отпуштено, а у току дана се очекује и да преостали хоспитализовани напусте ову установу.

Што се тиче почетка рада, сигурно је да синоћна трећа смена, као и данас прва нису радиле, а највероватније иста судбина чека и данашњу другу смену. Како нам је казао наш извор у преподневним сатима, приступ унутрашњости фабрике имали су само припадници  Сектора за ванредне ситуације, као и државни истражни органи.

Након тога, увиђаје треба да обаве и одређене инспекције и затим да се установи безбедност у халама, односно да Институт за квалитет радне и животне средине „Први мај” Ниш изврши неопходна мерења. То је синоћ и најавила за наш медиј директорка Наталија Зотова, која такође, према нашим незваничним информацијама преподне није могла да уђе у своје просторије.

Илустрација (фотографија из архиве)

Очито да су  истражни органи  приступили озбиљно овом случају, што је и разумљиво, јер се на здравствене проблеме жалило преко стотину радника. На срећу, нико није био животно угрожен, чињеница је да је целокупна српска јавност заинтересована за овај догађај.

Ако је тачно оним са чиме се незванично барата, да је наводно просипано само четири литра лепка, а  да се ради о објекту који има око неколико хиљада квадрата, онда је изузетно битно да се све околности испитају и да се дође до валидних резултата.

Зато свакојаки коментари и информације на друштвеним мрежама које се упућују и нама, медијима, нису у интересу алексиначке јавности, фабрике „Магна” и самих радника. За сада, што је најбитније, нема животно угрожених, рад у погону неће бити организован  док се не потврди да је радно окружење безбедно и државни органи интезивно раде на расветљавању случаја. 

Насловна фотографија: Илустрација (извор архива).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + nine =