Lipovački manastir

U Lipovcu više nema krštenja i venčanja Aleksinčana?

Najposećeniji manastir na teritoriji aleksinačke opštine Sveti Stefan u Lipovcu najverovatnije više neće biti mesto venčanja i krštenja vernika sa područja Niške eparhije. Ovakva odluka na snazi je, kako saznajemo, već nekoliko meseci, a o njoj svedoči i zvanično obaveštenje istaknuto na ulaznim vratima starog manastira.

U obaveštenju je navedeno da se za vernike pomenute eparhije činovi krštenja, miropomazanja i venčanja više neće obavljati u lipovačkom manastiru uz blagoslov episkopa niškog Arsenija.

Nažalost, o tome nismo uspeli da dobijemo zvanično saopštenje iz Niške eparhije, niti podatak da li ima izuzetaka. Ono što smo nezvanično uspeli da saznamo jeste da je ova odluka doneta na inicijativu parohijskih sveštenika jer su u poslednje vreme sve češći slučajevi da vernici umesto u svojoj crkvi po blagoslov za krštenje i venčanje odlaze u lipovački manastir. Ovakva praksa naročito je zastupljena u opštini Aleksinac.

Naša redakcija obratila se putem mejla i predstavnicima Niške eparhije, ali još uvek nismo dobili odgovor.

Manastir Sveti Stefan je podignut u drugoj polovini 14. veka, a 1982. stavljen je pod zaštitu države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Foto sa naslovne: Eparhija niška 

 

5 komentara

  1. Najveća sramota i bruka.Određivati mesto gde će noko prihvatiti veru je stvarno sramota .Jedini razlog svemu tome je što se novac uzima popovima jer niko ne veruje u njih i ne želi da im oni krste decu.

  2. Pa to sto oni nose mantije ne znaci da su najpametniji, i nedodirljivi! Svaka cast i postovanje mantiji ali glupost, gramzivost kao i ostali grehovi nemaju granice onih koji ih nose…
    Narod treba da ide i dalje i da se ne obazire na ove kapitalisticke, boghulne gresnike.
    Otac Dionisije ima svu podrsku naroda…

  3. Velika sramota!!!! Ja i moj muž smo hteli da se venčamo, dobili smo sledeći odgovor:”Ne može, zato što ste iz Niške eparhije!” Ma stvarno, a moj muž je radiš u tom istom manastiru! VELIKA SRAMOTA! VOLELA BIH DA VIDIM TOG KOJI JE TO DOZVOLIO, DA MI ODGOVORI NA PITANJE…. KAKO GA NIJE SRAMOTA!!!! TO JE GREH, U BILO KOJU NAŠU CRKVU U NEKOJ DRUGOJ ZEMLJI DA SMO OTIŠLI, SVE BI MOGLO!!! A OVO… NE… PA ČEKAJ BRE, IMA LI TO VEZE SA MOZGOM!???

    1. Odluku je doneo Episkop niški, zbog žalbe aleksinačkih sveštenika, da im krštenja i venčanja (čitaj novac), uzima manastir. Dakle, nije do manastira.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + 5 =