Lipovački manastir

У Липовцу више нема крштења и венчања Алексинчана?

Најпосећенији манастир на територији алексиначке општине Свети Стефан у Липовцу највероватније више неће бити место венчања и крштења верника са подручја Нишке епархије. Оваква одлука на снази је, како сазнајемо, већ неколико месеци, а о њој сведочи и званично обавештење истакнуто на улазним вратима старог манастира.

У обавештењу је наведено да се за вернике поменуте епархије чинови крштења, миропомазања и венчања више неће обављати у липовачком манастиру уз благослов епископа нишког Арсенија.

Нажалост, о томе нисмо успели да добијемо званично саопштење из Нишке епархије, нити податак да ли има изузетака. Оно што смо незванично успели да сазнамо јесте да је ова одлука донета на иницијативу парохијских свештеника јер су у последње време све чешћи случајеви да верници уместо у својој цркви по благослов за крштење и венчање одлазе у липовачки манастир. Оваква пракса нарочито је заступљена у општини Алексинац.

Наша редакција обратила се путем мејла и представницима Нишке епархије, али још увек нисмо добили одговор.

Манастир Свети Стефан је подигнут у другој половини 14. века, а 1982. стављен је под заштиту државе као споменик културе од великог значаја.

Фото са насловне: Епархија нишка 

 

5 коментара

  1. Највећа срамота и брука.Одређивати место где ће ноко прихватити веру је стварно срамота .Једини разлог свему томе је што се новац узима поповима јер нико не верује у њих и не жели да им они крсте децу.

  2. Pa to sto oni nose mantije ne znaci da su najpametniji, i nedodirljivi! Svaka cast i postovanje mantiji ali glupost, gramzivost kao i ostali grehovi nemaju granice onih koji ih nose…
    Narod treba da ide i dalje i da se ne obazire na ove kapitalisticke, boghulne gresnike.
    Otac Dionisije ima svu podrsku naroda…

  3. Velika sramota!!!! Ja i moj muž smo hteli da se venčamo, dobili smo sledeći odgovor:”Ne može, zato što ste iz Niške eparhije!” Ma stvarno, a moj muž je radiš u tom istom manastiru! VELIKA SRAMOTA! VOLELA BIH DA VIDIM TOG KOJI JE TO DOZVOLIO, DA MI ODGOVORI NA PITANJE…. KAKO GA NIJE SRAMOTA!!!! TO JE GREH, U BILO KOJU NAŠU CRKVU U NEKOJ DRUGOJ ZEMLJI DA SMO OTIŠLI, SVE BI MOGLO!!! A OVO… NE… PA ČEKAJ BRE, IMA LI TO VEZE SA MOZGOM!???

    1. Odluku je doneo Episkop niški, zbog žalbe aleksinačkih sveštenika, da im krštenja i venčanja (čitaj novac), uzima manastir. Dakle, nije do manastira.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + nineteen =