Teatar 91

РТС: Лаврио и Алексинац, братски градови

Првог дана НАТО бомбардовања 1999, на мети је био и Алексинац. Градић на Јужној Морави, уништене инфраструктуре, прву хуманитарну помоћ добија из градића на југу Грчке, Лаврија. Од тада датира нераскидива веза два мала рударска града.

У знак захвалности и пријатељства, а на двадесетогодишњицу од почетка НАТО бомбардовања Србије, у позоришту New Star Art Sinema у Атини, алексиначко позориште Театар 91 наступило је с комедијом Звездана прашина, коју је по тексту Душана Ковачевића режирао Бранислав Недић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Оља Вукосављевић.

Teatar 91

Атинској публици поклонили су се Алексинчани Бојан Цветковић, Зорица Стевановић и Срђан Стојадиновић, и крушевачки глумци Јелена Томић, Јована Ђорић и Предраг Миленковић.

Директорка Театра 91 Милена Рашић подсећа да пријатељство треба одржавати у најтежим, али и најрадоснијим данима, и преносити га на млада покољења. Гостовање алексиначког позоришта у Атини остварено је захваљујући сарадњи Општине Лаврио и Удружења пријатељства и толеранције народа Лаврио-Алексинац и Амбасаде Републике Србије у Грчкој, чији су представници присуствовали представи, као и представници Амбасаде БиХ у Грчкој и двеју братских општина, и припадници српске дијаспоре.


Крваво пролеће 99.

Пре две деценије, 24. марта увече, након низа спорних покушаја међународне заједнице да се реши косовска криза, из базе у италијанском градићу Авијану полетели су први авиони. У наредних 78 дана бомбардовани су војни и цивилни циљеви широм Србије. Према домаћим подацима, настрадало је више од 2 500 људи, а рањено пет пута више.


Teatar 91

У недељу, 24. марта, у Цркви Свете Марине у атинској општини Илијуполи служен је двадесетогодишњи парастос српским цивилима и војницима који су настрадали у НАТО бомбардовању 1999. године, и петнаестогодишњи помен Србима погинулим у мартовском погрому на Косову и Метохији, 2004. године.

Atina

Парастос су служили свештеници који су на студијама у Атини. О страдању нашег народа за време бомбардовања говорио је војни изасланик у Атини Драган Петковић. Молитвеним учешћем, Срби који живе на подручју Атине одали су почаст невино пострадалим српским жртвама.

Текст и фото: РТС (аутор: Оља Вукосављевић)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 7 =