У „Лексикону стваралаца у предуниверзитетском образовањуˮ заступљено и неколико Алексинчана

У мултимедијалној сали Алексиначке гимназије данас је одржана промоција „Лексикона стваралаца у предуниверзитетском образовањуˮ, збирке биографија свих значајних просветних радника Србије, аутора др Миленка Кундачине и мр Мирјане Пајић Илић, у издању Друштва за развој образовања „Клеттˮ из Београда.

У књизи се налазе биографије наставника, учитеља, васпитача, просветних радника у предшколским установама, основним и средњим школама.

‒ Ово је први и једини лексикон оваквог типа који је у Србији направљен. Настао је да би величао професију наставника, јер желели смо да забележимо стручно и научно стваралаштво просветних радника, да покажемо колики је интелектуални капацитет међу просветним радницима ‒ рекла је Мирјана Пајић Илић.

Аутор књиге, др Миленко Кундачина, дуго је радио на „пројекту” да се обједине све биографије просветних радника који су на неки начин унапредили и афирмисали посао којим се баве и сматра да су сви они чије су биографије у овом лексикону ту са правим разлогом, и испуњавају већину категорија којима се водио у стварању ове књиге.

‒ У књизи се налазе биографије 220 доктора наука који раде у основној и средњој школи, нешто мање магистара наука са објављеним радовима. Многи су ствараоци уџбеника, монографија, ствараоци у књижевности са високим признањима и наградама на националном нивоу и многи други. Најстарији стваралац у лексикону има 92 године, а најмлађи 28 година ‒ закључио је др Миленко Кундачина, аутор књиге.

Међу хиљаду биографија, у Лексикону се налазе и биографије просветних радника из Алексинца међу којима су: Маја Радоман Цветићанин, Жељко Младеновић, Биљана Веселиновић, Виолета Милетић, Весна Миленовић и Владан Младеновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =