У ковид амбулантама: Протокол смањио број терапија

Терапије дате у ковид амбулантама алексиначке Опште болнице протеклих месеци, односно скоро годину дана, су многе наше суграђане спасиле одласка у околне ковид центре омогућивши им комфорније кућно лечење. Информације да је протеклих дана смањен број терапија, односно да су оне укинуте је само делимично тачна.

− Терапије наравно нису обустављене и компонената има довољно. Ради се о томе да ми поштујемо протоколе који се издају од стране Министарства здравља за лечење Ковида и од пре, мислим, двадесетак дана или месец дана је на снази нови протокол који прописује тачно како иде процедура лечења. Ми смо смањили број инфузионих терапија које дајемо пацијентима, али и даље функционише Ковид пункт у Клубу пензионера. Већи број пацијената послали смо у ковид болнице где је било потребе да се шаљу, Крушевац и Сокобања. Најтежи су ишли у Ниш – каже за наш медиј др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу.

Наш саговорник напомиње да је било доста тежих клиничких слика међу пацијентима и да је оправдана одлука да они буду збринути у болницама.

‒ Имали смо у једном дану, мислим да је пре неколико дана, чак 18 пацијената који су хоспитализовани у ковид болницама, а који су послати из Алексинца, што говори и у прилог тежини клиничке слике коју имамо сада код тежих пацијената у овом налету епидемије. Мислим да је то јако добро решење да се пацијенти који су угрожени или где се клиничка слика развија у тежем облику упућују у ковид болнице ‒ објашњава др Видић.

Ковид амбуланта у Клубу пензионера (фото: ОБ Алексинац)

Ковид амбуланте и даље раде и исту функцију обављају, само што је у њима све више заступљена терапија уз употребу таблета уместо инфузије.

‒ Ми смо само поштовали препоруке. Ковид амбуланте раде у истим пунктовима, ради се по истом принципу с тим да поштујемо те протоколе. Знатно је повећана употреба таблетиране терапије јер је доказано да је таблетирана терапија подједнако ефикасна као и инфузиона терапија, код лакше и средње тешке клиничке слике ‒ констатује први човек алексиначке болнице.

Насловна фотографија: Општа болница Алексинац (извор: ФБ страница Алексинац вечити град).

Један коментар

  1. Jadni mi,bolje direktore da ugasite nasu bolnicu. Pokazali ste se na delu. Doktorke su infuzijom spasile na stotine pacijenata, a sad ko ima novac ici ce u Krusevac da istu primi. Tamo mog supruga vozimo i vracamo jer kazu nema mesta, i ne mora da lezi dok prima inf. Svaka vama cast za borbenost. Postali smo socihala za sopstveni opstanak i borbu za zivot. A novac nam samo za gorivo pada s kruske.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =