Кухиња ражањског краја: Попове сарме у црепуљи

Етно кућа Хребељановић у Ражњу није само место предаха за туристе већ и простор где се негује и чува традиција у свим облицима. Власнику ове етно куће Срђану Павловићу патриотизам је веома важан и у читавом простору могу се видети фотографије са знаменитим личностима из наше историје.

Сунчица Павловић

Када је кулинарство у питању Срђан је локал патриота па често воли да гостима понуди јело „попову сармуˮ, засновано на рецепту наслеђеном од својих предака. Он и његова супруга Сунчица су се укључили у Пројекат „Јаке женеˮ који има за циљ јачање економског положаја жена и очување традиционалних вредности овог краја, разних јела и ражањског црепуљарства. Овај брачни пар је у чувеној црепуљи из ражањског Рујишта припремио „попову сармуˮ и „сукану питу од домаћих кораˮ.

Попове сарме се спремају од димљених буткица које се скувају и исецкају на коцкице, ту се додају разни зачини, затим се та маса увије у лист купуса и онда то све иде у црепуљу. Готово јело се сервира тако што се на сваку сарму стави по једна кугла павлаке или кајмака.

Попове сарме

− Сукана пита је од домаћих кора. Коре се праве, развлаче се и ова пита је са сиром. Може да буде и са другим филовима, са месом, са воћем. Црепуља даје посебан укус и посебан шмек. Није исто када се спрема у земљаној посуди и посуди од метала. Наши стари су раније све спремали у тим посудама. Сада се то време вратило, а ми настављамо традицију − каже Сунчица Павловић.

Сукана пита од домаћих кора

Рецепт за „попову сарму” и остала јела која су презентована у оквиру овог пројекта који спроводи Пољопривредно-социјална задруга „Ражањкеˮ наћи ће се у двојезичној публикацији, на српском и енглеском, која ће бити одштампана ове године.

Пројекта „Јаке женеˮ се реализује уз финансијску подршку Агенције за развој и сарадњу владе Швајцарске, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 10 =